Przepyszny jabłecznik jaglany

Oceń
Przepyszny jabłecznik jaglany

Wskazówki

40 minut  5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
289 kcal \ B-3 g \ W-25 g \ T-21 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka jaglana – 10 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Wiórki kokosowe – 18 g (3 łyżki)
  • Olej kokosowy – 60 g (5 łyżeczek)
  • Miód – 20 g (2 łyżki)
  • Mleko kokosowe – 50 g (1/4 szklanki)
  • Jabłko – 160 g (1 duża sztuka)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Kasza jaglana – 100 g (1 woreczek)

Przygotowanie

Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (dorzuciłam jeszcze wanilię). Powinna być lekko niedogotowana. Wyłożyć do formy i polać mlekiem kokosowym. Jabłko pokroić w cienkie plastry i ułożyć na kaszy. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy, dodać cynamon i miód. Powstałym sosem polać jabłko. Wstawić do piekarnika nastawionego na 200C i zapiekać około 15 minut. Z masła klarowanego, mąki jaglanej lub ryżowej i wiórków kokosowych przygotować kruszonkę. Wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i zapiekać kolejne 10-15 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Przepyszny jabłecznik jaglany”

Dodaj komentarz