Wskazówki
40 minut 5 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
289 kcal \ B-3 g \ W-25 g \ T-21 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka jaglana – 10 g (1 łyżka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Wiórki kokosowe – 18 g (3 łyżki)
- Olej kokosowy – 60 g (5 łyżeczek)
- Miód – 20 g (2 łyżki)
- Mleko kokosowe – 50 g (1/4 szklanki)
- Jabłko – 160 g (1 duża sztuka)
- Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Kasza jaglana – 100 g (1 woreczek)
Przygotowanie
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (dorzuciłam jeszcze wanilię). Powinna być lekko niedogotowana. Wyłożyć do formy i polać mlekiem kokosowym. Jabłko pokroić w cienkie plastry i ułożyć na kaszy. W garnuszku rozpuścić olej kokosowy, dodać cynamon i miód. Powstałym sosem polać jabłko. Wstawić do piekarnika nastawionego na 200C i zapiekać około 15 minut. Z masła klarowanego, mąki jaglanej lub ryżowej i wiórków kokosowych przygotować kruszonkę. Wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i zapiekać kolejne 10-15 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.
Na jakiej wielkości formę jest przepis?
Piekłam w wąskim naczyniu żaroodpornym (keksówce). Miała około 28cm 🙂