tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem

  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 552,5 kcal \ B - 38,5 g \ W - 45 g \ T - 25,5 g \ BŁ - 6,3 g
  1. Makaron pełnoziarnisty penne - 100 g (1 porcja)
  2. Brokuły - 250 g (1/2 sztuki)
  3. Filet z kurczaka - 200 g (1 porcja)
  4. Przyprawa curry - 2 g (1/3 łyżeczki)
  5. Przyprawa papryka słodka - 2 g (1/3 łyżeczki)
  6. Masło klarowane - 5 g (1 łyżeczka)
  7. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  8. Śmietana 30% - 100 g (1 porcja)
  9. Parmezan - 15 g (1 porcja)
  10. Serek philadelphia - 25 g (1 łyżka)
  11. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  12. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  13. Sól - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, doprawić curry, papryką słodką, solą i przesmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: w rondelku zagotować *śmietankę, serek (można wymienić na inny, czasami dodaję Twój Smak z Piątnicy) oraz gałkę muszkatołową i pieprz. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Posypać parmezanem. Piec w 180C przez około 15 minut.

*aby trochę "odchudzić" danie śmietankę można wymienić na śmietanę 18%, ale smak będzie już zupełnie inny.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...