tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Zakwas z buraków

Bez laktozy
Bez glutenu
Bez orzechów ziemnych
  1. 7 dni
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 106,8 kcal \ B - 5 g \ W - 26,3 g \ T - 0,3 g \ BŁ - 5,5 g
  1. Ziele angielskie - 3 g (1 łyżeczka)
  2. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  3. Liść laurowy - 1 g (4 liście)
  4. Sól himalajska - 20 g (2 łyżki)
  5. Burak - 1000 g (8 sztuk)
  6. Czosnek - 25 g (5 ząbków)
  7. Woda - 2000 g (2 litry)

Przygotowanie

Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Całość zalać wodą wymieszaną z solą (tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte- jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem). Zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą, szczelnie związać sznurkiem / gumką recepturką (nie przykrywać przykrywką - zakwas musi oddychać!) i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu (skórki chleba na zakwasie, soku z kiszonych ogórków albo kapusty) jako startera  przyspiesza proces fermentacji.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.

Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki, zbieramy je łyżką i wyrzucamy.

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl