tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 356,2 kcal \ B - 18,7 g \ W - 44,3 g \ T - 13,2 g \ BŁ - 4,8 g
  1. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)
  2. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  3. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  4. Oliwa z suszonych pomidorów - 10 g (2 łyżeczki)
  5. Suszone pomidory w oliwie - 21 g (3 plastry)
  6. Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
  7. Filet z kurczaka - 100 g (1/2 porcji)
  8. Pomidor - 340 g (2 średnie sztuki)
  9. Kasza jaglana - 90 g (1/2 szklanki)
  10. Awokado - 70 g (1/2 sztuki)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie zimną wodą, sparzamy wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zalewamy ją szklanką wrzątku, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy aby przestygła. Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory świeże i suszone kroimy drobno i dodajemy do awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, pieprz, odrobinę soli oraz bazylię.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...