Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

5/5 - (Ocen: 1)
Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
356 kcal \ B-19 g \ W-44 g \ T-13 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Oliwa z suszonych pomidorów – 10 g (2 łyżeczki)
  • Suszone pomidory w oliwie – 21 g (3 plastry)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Filet z kurczaka – 100 g (1/2 porcji)
  • Pomidor – 340 g (2 średnie sztuki)
  • Kasza jaglana – 90 g (1/2 szklanki)
  • Awokado – 70 g (1/2 sztuki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie zimną wodą, sparzamy wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zalewamy ją szklanką wrzątku, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy aby przestygła. Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory świeże i suszone kroimy drobno i dodajemy do awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, pieprz, odrobinę soli oraz bazylię.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz