Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
356 kcal \ B-19 g \ W-44 g \ T-13 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Oliwa z suszonych pomidorów – 10 g (2 łyżeczki)
- Suszone pomidory w oliwie – 21 g (3 plastry)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Filet z kurczaka – 100 g (1/2 porcji)
- Pomidor – 340 g (2 średnie sztuki)
- Kasza jaglana – 90 g (1/2 szklanki)
- Awokado – 70 g (1/2 sztuki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie zimną wodą, sparzamy wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zalewamy ją szklanką wrzątku, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy aby przestygła. Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory świeże i suszone kroimy drobno i dodajemy do awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, pieprz, odrobinę soli oraz bazylię.