tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Placuszki z cukinii z serem feta

  1. 20 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 411,2 kcal \ B - 20,9 g \ W - 37,8 g \ T - 20 g \ BŁ - 6,6 g
  1. Cukinia - 1000 g (2 duże sztuki)
  2. Jajo kurze - 200 g (4 sztuki)
  3. Mąka pełnoziarnista - 130 g (1 szklanka)
  4. Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Natka pietruszki - 25 g (1/2 pęczka)
  6. Ser feta - 100 g (1/2 kostki)
  7. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  8. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  9. Sól - 1 g (1 szczypta)
  10. Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
  11. Jogurt grecki - 125 g (1 mały kubek)
  12. Czosnek - 45 g (1 ząbek)
  13. Koperek - 4 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Z przepisu powstają 24 sztuki. Cukinię zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć na sitko i odstawić na 15-20 minut. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać jaja, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, posiekaną natkę pietruszki, pokrojony w kosteczkę ser feta, koperek, gałkę muszkatołową, a także sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać masło (lub olej). Masę nabierać po sporej łyżce i smażyć. Gotowe placuszki podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i posiekanym koperkiem).

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl