tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pierniczki bezglutenowe

Bez laktozy
Bez glutenu
Bez jaj
  1. 60 min
  2. 100 porcji
  3. 1 porcja to: 27,5 kcal \ B - 0,2 g \ W - 2,9 g \ T - 1,7 g \ BŁ - 0,1 g
  1. Mąka jaglana - 70 g (1/2 szklanki)
  2. Mąka gryczana - 70 g (1/2 szklanki)
  3. Mąka ziemniaczana - 80 g (1/2 szklanki)
  4. Mąka ryżowa - 70 g (1/2 szklanki)
  5. Olej kokosowy - 160 g (8 łyżek)
  6. Syrop klonowy - 60 g (6 łyżek)
  7. Banan - 120 g (1 sztuka)
  8. Soda - 5 g (1 łyżeczka)
  9. Domowa przyprawa do piernika - 8 g (2 łyżeczki)
  10. Kakao niesłodzone - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać pierniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierniczki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C przez ok 7-10 min (zaglądać do piekarnika, ponieważ lubią się przypalać).
Smacznego!

Na podstawie przepisu ze strony ekocentryczka :)

Print Friendly and PDF

Komentarze (14)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl