Wskazówki
60 minut 100 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
28 kcal \ B-0 g \ W-3 g \ T-2 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka jaglana – 70 g (1/2 szklanki)
- Mąka gryczana – 70 g (1/2 szklanki)
- Mąka ziemniaczana – 80 g (1/2 szklanki)
- Mąka ryżowa – 70 g (1/2 szklanki)
- Olej kokosowy – 160 g (8 łyżek)
- Syrop klonowy – 60 g (6 łyżek)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Soda – 5 g (1 łyżeczka)
- Domowa przyprawa do piernika – 8 g (2 łyżeczki)
- Kakao niesłodzone – 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać pierniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierniczki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C przez ok 7-10 min (zaglądać do piekarnika, ponieważ lubią się przypalać).
Czy można w tym przepisie zastąpić banana np. puree z dyni
Banan zastępuje tutaj jajko. Wydaje mi się, że puree z dyni nie zda egzaminu 🙁
W jakiej temperaturze piec?
180C 🙂
Gdzie takie sliczne foremki można kupić?
W Auchan, InterMarche i podobno w Makro 🙂
Mąki można zamienić? Zrezygnowałabym z jaglanej i gryczanej na rzecz owsianej (nie muszę bezglutenowo). Sprawdzi się to?
Szczerze mówiąc nie wiem 🙂 Nie używałam tej mąki i nie mam pojęcia jak się zachowa.
Dziekuje! Mój roczniak ma alergie na jajka, mleko i owies. Mój świat wywrócił się do góry nogami, bo nie wyobrażałam sobie życia bez jajek. Co to jest domowa przyprawa do piernika? Gdzie mogę znaleść przepis? Mała sugestia, czy możesz dodać Tag „protokół immunologiczny” do przepisów które są dostepne?
To mieszanka ulubionych przypraw. U mnie np. jest to cynamon + mielony imbir + gałka muszkatołowa + kardamon + goździki – wszystko w ilościach „na oko” 🙂 Na dniach postaram się wrzucić dokładny przepis 🙂 Bardzo dobry pomysł z tym tagiem 🙂 W weekend przysiądę i pododaję do potraw (protokół AIP) 🙂
czy te maki maja byc bezglutenowe?bo np do przepisu ciasto dyniowe trzeba akurat uzyc kokosowej i zorientowalam sie ze w nazwie sa same kokosowe oraz kokosowe bezglutenowe
Zależy 🙂 Jeśli ma Pani chorobę trzewną, lub wskazania do całkowitej eliminacji glutenu z diety, to bezpieczniej jest kupić mąkę oznaczoną jako bezglutenową (te bez znaczka mogą być zanieczyszczone).
czy można zrezygnować np. z dwóch rodzajów mąki i zrobić ciasto tylko z dwóch pozostałych rodzajów w większej ilości?
Każda z mąk ma tutaj swoje zadanie, więc nie ryzykowałabym.