Pierniczki bezglutenowe

Wskazówki

1 godzina  100 sztuk
1 sztuka to: 28 kcal \ B-0 g \ W-3 g \ T-2 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mąka jaglana – 70 g (1/2 szklanki)
  • Mąka gryczana – 70 g (1/2 szklanki)
  • Mąka ziemniaczana – 80 g (1/2 szklanki)
  • Mąka ryżowa – 70 g (1/2 szklanki)
  • Olej kokosowy – 160 g (8 łyżek)
  • Syrop klonowy – 60 g (6 łyżek)
  • Banan – 120 g (1 sztuka)
  • Soda – 5 g (1 łyżeczka)
  • Domowa przyprawa do piernika – 8 g (2 łyżeczki)
  • Kakao niesłodzone – 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Olej kokosowy rozpuścić w garnku, dolać syrop klonowy (lub daktylowy) i odstawić do wystudzenia. Zmiksować z bananem. Mąki wymieszać dokładnie z kakao, sodą oraz przyprawami. Dodać masę z bananem. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać pierniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierniczki i piec w piekarniku nagrzanym na 180C przez ok 7-10 min (zaglądać do piekarnika, ponieważ lubią się przypalać).

0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
4 lat temu

Czy można w tym przepisie zastąpić banana np. puree z dyni

Ula G.
Ula G.
4 lat temu

W jakiej temperaturze piec?

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Gdzie takie sliczne foremki można kupić?

Monika
Monika
3 lat temu

Mąki można zamienić? Zrezygnowałabym z jaglanej i gryczanej na rzecz owsianej (nie muszę bezglutenowo). Sprawdzi się to?

Karo Lina
Karo Lina
3 lat temu

Dziekuje! Mój roczniak ma alergie na jajka, mleko i owies. Mój świat wywrócił się do góry nogami, bo nie wyobrażałam sobie życia bez jajek. Co to jest domowa przyprawa do piernika? Gdzie mogę znaleść przepis? Mała sugestia, czy możesz dodać Tag „protokół immunologiczny” do przepisów które są dostepne?

Beata
Beata
3 lat temu

czy te maki maja byc bezglutenowe?bo np do przepisu ciasto dyniowe trzeba akurat uzyc kokosowej i zorientowalam sie ze w nazwie sa same kokosowe oraz kokosowe bezglutenowe

Kasia
Kasia
3 lat temu

czy można zrezygnować np. z dwóch rodzajów mąki i zrobić ciasto tylko z dwóch pozostałych rodzajów w większej ilości?

Item added to cart.
0 items - 0,00