tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Pasztet z mięsa z rosołu

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 4-6h
  2. 1 porcja
  3. 1 porcja to: 2927,7 kcal \ B - 403,5 g \ W - 53,1 g \ T - 127,1 g \ BŁ - 19 g
  1. Indyk, filet z piersi - 400 g (1 kawałek)
  2. Udko z kurczaka - 160 g (2 sztuki)
  3. Podudzie z kurczaka - 490 g (5 sztuk)
  4. Goleń wołowa (pręga) z kością - 800 g (1 kawałek)
  5. Liść laurowy - 2 g (4 liście)
  6. Ziele angielskie - 3 g (3-5 sztuk)
  7. Marchew - 120 g (2 sztuki)
  8. Korzeń pietruszki - 80 g (1 sztuka)
  9. Seler korzeniowy - 100 g (1/4 sztuki)
  10. Por - 140 g (1 sztuka)
  11. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  12. Cebula - 160 g (2 sztuki)
  13. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  14. Natka pietruszki - 50 g (1 pęczek)
  15. Sos sojowy - 10 g (1 łyżka)
  16. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso umyć, wrzucić do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i zebrać "szumy". Dodać liście laurowe, ziele angielskie, oczyszczoną marchew, pietruszkę, pora i seler. Można dorzucić lubczyk. Cebulkę przypalić nad ogniem i dodać do pozostałych składników. Ugotować rosół (najlepiej około 3-5h godzin, aby wydobyć esencję z kości). Doprawić porządnie solą i pieprzem. Na maśle podsmażyć cebulkę. Gdy rosół już będzie gotowy, wszystkie składniki przestudzić, a następnie zmielić w maszynce. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy (można pominąć). Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Stopniowo dolewać bulion (z gotowania mięsa). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przełożyć do foremek (u mnie wyszło 5 małych) i piec około 60 minut w 200C.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl