tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Obłędne krewetki w curry, z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 495 kcal \ B - 33,6 g \ W - 19,6 g \ T - 37,6 g \ BŁ - 2,2 g
  1. Krewetki - 250 g (1 porcja)
  2. Olej kokosowy - 10 g (1 łyżka)
  3. Czerwona pasta curry - 15 g (1 łyżka)
  4. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  5. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  6. Cebula dymka - 50 g (1 mała sztuka)
  7. Sos rybny - 10 g (1 łyżka)
  8. Mleko kokosowe - 250 g (1 porcja)
  9. Sos sojowy - 5 g (1 łyżeczka)
  10. Pomidorki koktajlowe - 250 g (1 porcja)
  11. Szpinak - 50 g (2 garści)
  12. Sok z limonki - 6 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Krewetki rozmrozić, dokładnie umyć, osuszyć (jeśli jest taka potrzeba to dodatkowo oczyścić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pastę curry i chwilę podsmażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę. Przemieszać i wrzucić krewetki. Smażyć je ok. 1 min. z każdej strony. Dodać sos rybny, przemieszać i wlać mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować. Gotować kilka minut, dodać poprzekrajane pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Dusić przez  3 minuty. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać i podawać z ryżem jaśminowym.

Print Friendly and PDF

Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...