tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Muffinki marchewkowe

Bez glutenu
  1. 60 min
  2. 12 porcji
  3. 1 porcja to: 227,5 kcal \ B - 4,2 g \ W - 22,4 g \ T - 14,5 g \ BŁ - 1,2 g
  1. Marchew - 180 g (3 sztuki)
  2. Mąka gryczana - 140 g (1 szklanka)
  3. Mąka ryżowa - 65 g (1/2 szklanki)
  4. Proszek do pieczenia (bg) - 8 g (1,5 łyżeczki)
  5. Soda - 3 g (1/2 łyżeczki)
  6. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  7. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  8. Imbir w proszku - 3 g (1/2 łyżeczki)
  9. Sól - 1 g (1 szczypta)
  10. Jajo kurze - 200 g (4 sztuki)
  11. Mleko kokosowe - 80 g (1 porcja)
  12. Cukier kokosowy - 80 g (1 porcja)
  13. Erytrytol - 20 g (2 łyżki)
  14. Ekstrakt waniliowy - 1 g (kilka kropel)
  15. Olej kokosowy - 130 g (1 porcja)

Przygotowanie

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć do miski.
Mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać szczyptę soli, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir w proszku.
W osobnej misce wymieszać rózgą: jajka, mleko, cukier, erytrol (można użyć inne słodzidło), ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) i rozpuszczony olej kokosowy (może być inny). Wszystkie składniki połączyć (mokre i suche). Masę przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (góra-dół) przez 25-30 minut.

Można dodatkowo przygotować krem - zmiksować składniki:
- 250g serka mascarpone,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Print Friendly and PDF

Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...