Wskazówki
60 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
228 kcal \ B-4 g \ W-22 g \ T-15 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Marchew – 180 g (3 sztuki)
- Mąka gryczana – 140 g (1 szklanka)
- Mąka ryżowa – 65 g (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia (bg) – 8 g (1,5 łyżeczki)
- Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
- Mleko kokosowe – 80 g (1 porcja)
- Cukier kokosowy – 80 g (1 porcja)
- Erytrytol – 20 g (2 łyżki)
- Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
- Olej kokosowy – 130 g (1 porcja)
- Soda – 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć do miski. Mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać szczyptę soli, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir w proszku.
W osobnej misce wymieszać rózgą: jajka, mleko, cukier, erytrol (można użyć inne słodzidło), ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) i rozpuszczony olej kokosowy (może być inny). Wszystkie składniki połączyć (mokre i suche). Masę przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (góra-dół) przez 25-30 minut.
Można dodatkowo przygotować krem – zmiksować składniki:
– 250g serka mascarpone,
– 1 łyżka miodu,
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Pyszne! Dałam mąkę pszenną i zwykły cukier, ale są mega
Super! 🙂
Czym mozna zastapic jajko?
Bananem.
Dokładnie tak 🙂
Czy na pewno 130 g oleju? Dałam 67 g i nadal mi się wydaje, ze za dużo 🙁 w smaku czuc bardzo.
Taaaaaak, można użyć rafinowany (bez smaku)