Muffinki marchewkowe

5/5 - (Ocen: 1)
Muffinki marchewkowe

Wskazówki

60 minut  12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
228 kcal \ B-4 g \ W-22 g \ T-15 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Marchew – 180 g (3 sztuki)
  • Mąka gryczana – 140 g (1 szklanka)
  • Mąka ryżowa – 65 g (1/2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia (bg) – 8 g (1,5 łyżeczki)
  • Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
  • Mleko kokosowe – 80 g (1 porcja)
  • Cukier kokosowy – 80 g (1 porcja)
  • Erytrytol – 20 g (2 łyżki)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
  • Olej kokosowy – 130 g (1 porcja)
  • Soda – 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Sól – 1 szczypta
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odmierzyć 2 szklanki. Przełożyć do miski. Mąki wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać szczyptę soli, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir w proszku.
W osobnej misce wymieszać rózgą: jajka, mleko, cukier, erytrol (można użyć inne słodzidło), ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) i rozpuszczony olej kokosowy (może być inny). Wszystkie składniki połączyć (mokre i suche). Masę przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (góra-dół) przez 25-30 minut.

Można dodatkowo przygotować krem – zmiksować składniki:
– 250g serka mascarpone,
– 1 łyżka miodu,
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

7 komentarzy do “Muffinki marchewkowe”

Dodaj komentarz