tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 365,9 kcal \ B - 36,5 g \ W - 45 g \ T - 5,8 g \ BŁ - 4,8 g
  1. Imbir świeży - 10 g (2 cm kawałek)
  2. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  3. Filet z kurczaka - 300 g (2 sztuki)
  4. Chili w płatkach - 2 g (1/2 łyżeczki)
  5. Papryka czerwona - 160 g (1 sztuka)
  6. Papryka żółta - 140 g (1 sztuka)
  7. Ananas - 200 g (1 porcja)
  8. Ocet ryżowy - 30 g (3 łyżki)
  9. Cukier trzcinowy - 20 g (2 łyżki)
  10. Woda - 30 g (3 łyżki)
  11. Mąka ziemniaczana - 20 g (1 łyżka)
  12. Masło klarowane - 8 g (1 łyżeczka)
  13. Ketchup - 30 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Papryki pokroić w kostkę. Ananasa pokroić na kawałki (najlepszy jest świeży, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć ananasa z puszki). Ocet ryżowy wymieszać z cukrem (można dodać ciut więcej, ale jak dla mnie danie przy takiej ilości jest wystarczająco słodkie) i wodą.  Mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z cukrem, ketchup (albo przecier pomidorowy), zagotować. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.

Print Friendly and PDF

Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl