tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kopytka z batatów

Bez laktozy
Bez glutenu
Bez jaj
  1. 60 min
  2. 3 porcje
  3. 1 porcja to: 415,7 kcal \ B - 11,7 g \ W - 85 g \ T - 3,2 g \ BŁ - 9,5 g
  1. Bataty - 500 g (2 sztuki)
  2. Mąka z ciecierzycy - 120 g (1 porcja)
  3. Mąka ziemniaczana - 100 g (4 łyżki)
  4. Gałka muszkatołowa - 2 g (1/4 łyżeczki)
  5. Sól himalajska - 3 g (1/2 łyżeczki)

Przygotowanie

Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i "udeptać" widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami. Całość zagnieść na jednolite ciasto (powinno się ładnie formować, nie może się kleić). W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki z ciecierzycy*. Przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na 3-4 części i z każdej uformować wałki o grubości palca, kroić skośne kopytka (ok. 2-3 cm). W garnku zagotować wodę, posolić. Na wrzątek wrzucić kopytka, zmniejszyć ogień i gotować. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, po około 3 min. od wypłynięcia. Podawać np. z oliwą wymieszaną z tymiankiem, albo ulubionym musem owocowym lub jogurtem.

* nie wiem od czego to zależy (być może od tego, ile wody zawierają bataty), ale czasami musiałam dodać nawet 50-60g więcej mąki.

Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...