Wskazówki
60 minut 3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
416 kcal \ B-12 g \ W-85 g \ T-3 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Bataty – 500 g (2 sztuki)
- Mąka z ciecierzycy – 120 g (1 porcja)
- Mąka ziemniaczana – 100 g (4 łyżki)
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- Sól – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i „udeptać” widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami. Całość zagnieść na jednolite ciasto (powinno się ładnie formować, nie może się kleić). W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki z ciecierzycy*. Przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na 3-4 części i z każdej uformować wałki o grubości palca, kroić skośne kopytka (ok. 2-3 cm). W garnku zagotować wodę, posolić. Na wrzątek wrzucić kopytka, zmniejszyć ogień i gotować. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, po około 3 min. od wypłynięcia. Podawać np. z oliwą wymieszaną z tymiankiem, albo ulubionym musem owocowym lub jogurtem.
* nie wiem od czego to zależy (być może od tego, ile wody zawierają bataty), ale czasami musiałam dodać nawet 50-60g więcej mąki.
Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje
Super, mam pomysł na kopytka dla mojej Córci.
Cieszę się 😉
Właśnie zjadłam 😀 są pyszne! Super przepis
Super! 😉 pozdrawiam cieplutko!