Kopytka z batatów

5/5 - (Ocen: 1)
Kopytka z batatów

Wskazówki

60 minut  3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
416 kcal \ B-12 g \ W-85 g \ T-3 g \ BŁ-10 g

Składniki

  • Bataty – 500 g (2 sztuki)
  • Mąka z ciecierzycy – 120 g (1 porcja)
  • Mąka ziemniaczana – 100 g (4 łyżki)
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Bataty upiec lub ugotować (w skórce). Obrać i „udeptać” widelcem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wystudzić. Wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną (lub inną skrobiową), mąką z ciecierzycy (może być też kukurydziana, gryczana, owsiana itd.) i przyprawami. Całość zagnieść na jednolite ciasto (powinno się ładnie formować, nie może się kleić). W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki z ciecierzycy*. Przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na 3-4 części i z każdej uformować wałki o grubości palca, kroić skośne kopytka (ok. 2-3 cm). W garnku zagotować wodę, posolić. Na wrzątek wrzucić kopytka, zmniejszyć ogień i gotować. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, po około 3 min. od wypłynięcia. Podawać np. z oliwą wymieszaną z tymiankiem, albo ulubionym musem owocowym lub jogurtem.

* nie wiem od czego to zależy (być może od tego, ile wody zawierają bataty), ale czasami musiałam dodać nawet 50-60g więcej mąki.

Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Mama Alergika Gotuje

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Kopytka z batatów”

Dodaj komentarz