tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Jajko pieczone w awokado

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 182,2 kcal \ B - 7,8 g \ W - 5,3 g \ T - 15,6 g \ BŁ - 2,2 g
  1. Awokado - 140 g (1 sztuka)
  2. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  3. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  4. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
  5. Szczypior - 5 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Delikatnie poszerzamy miejsce po pestce (można wyskrobać trochę miąższu). Awokado przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórką do dołu). Do zagłębień po pestkach przekładamy jajko (najlepiej wybić je do osobnych miseczek, przełożyć żółtko i następnie biało- tak aby się nie wylewało). Owoce oprószamy solą, pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200C i zapiekamy tak długo, aż białko się zetnie (15-20 minut). Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, przystrajamy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...