tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 8 porcji
  3. 1 porcja to: 84,2 kcal \ B - 3,8 g \ W - 2,9 g \ T - 6,9 g \ BŁ - 1 g
  1. Awokado - 140 g (1 sztuka)
  2. Sok z limonki - 6 g (1 łyżka)
  3. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  4. Jajo kurze - 200 g (4 sztuki)
  5. Suszone pomidory w oliwie - 28 g (4 plastry)
  6. Czarnuszka - 2 g (1/3 łyżeczki)
  7. Pieprz czarny ziarnisty - 3 g (1 łyżeczka)
  8. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  9. Sól - 1 g (1 szczypta)
  10. Oliwa z oliwek - 10 g (2 łyżeczki)
  11. Przyprawa chili - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo. Po ugotowaniu kilka razy zalać zimną wodą (aby szybciej przestygły). Obrać, delikatnie wyciągnąć żółtka i włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, miękkie awokado, sok wyciśnięty z limonki lub cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (można dodać 1/2 ząbka), czarnuszkę, oliwę. Doprawić suszonym chilli, pieprzem i solą do smaku. Całość "udeptać" widelcem. Sprawdzić czy nie trzeba jeszcze doprawić. Delikatnie nałożyć do wgłębień w połówkach białek. Można dodatkowo obsypać ziarenkami czarnuszki i szczypiorkiem. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...