Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut  8 porcji
1 porcja to: 84 kcal \ B-4 g \ W-3 g \ T-7 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Czarnuszka – 2 g (1/3 łyżeczki)
  • Pieprz czarny ziarnisty – 3 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Przyprawa chili – 1 szczypta

Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo. Po ugotowaniu kilka razy zalać zimną wodą (aby szybciej przestygły). Obrać, delikatnie wyciągnąć żółtka i włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, miękkie awokado, sok wyciśnięty z limonki lub cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (można dodać 1/2 ząbka), czarnuszkę, oliwę. Doprawić suszonym chilli, pieprzem i solą do smaku. Całość „udeptać” widelcem. Sprawdzić czy nie trzeba jeszcze doprawić. Delikatnie nałożyć do wgłębień w połówkach białek. Można dodatkowo obsypać ziarenkami czarnuszki i szczypiorkiem.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiady

E-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaEmilia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Emilia
Gość
Emilia

Zrobię w tym roku 🙂

Item added to cart.
0 items - 0,00