Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

5/5 - (Ocen: 1)
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Wskazówki

30 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
84 kcal \ B-4 g \ W-3 g \ T-7 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
  • Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
  • Czarnuszka – 2 g (1/3 łyżeczki)
  • Pieprz czarny ziarnisty – 3 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Przyprawa chili – 1 szczypta

Przygotowanie

Jaja ugotować na twardo. Po ugotowaniu kilka razy zalać zimną wodą (aby szybciej przestygły). Obrać, delikatnie wyciągnąć żółtka i włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, miękkie awokado, sok wyciśnięty z limonki lub cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (można dodać 1/2 ząbka), czarnuszkę, oliwę. Doprawić suszonym chilli, pieprzem i solą do smaku. Całość „udeptać” widelcem. Sprawdzić czy nie trzeba jeszcze doprawić. Delikatnie nałożyć do wgłębień w połówkach białek. Można dodatkowo obsypać ziarenkami czarnuszki i szczypiorkiem.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz