Wskazówki
30 minut 8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
84 kcal \ B-4 g \ W-3 g \ T-7 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Awokado – 140 g (1 sztuka)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Czarnuszka – 2 g (1/3 łyżeczki)
- Pieprz czarny ziarnisty – 3 g (1 łyżeczka)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Przyprawa chili – 1 szczypta
Przygotowanie
Jaja ugotować na twardo. Po ugotowaniu kilka razy zalać zimną wodą (aby szybciej przestygły). Obrać, delikatnie wyciągnąć żółtka i włożyć do miski. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, miękkie awokado, sok wyciśnięty z limonki lub cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (można dodać 1/2 ząbka), czarnuszkę, oliwę. Doprawić suszonym chilli, pieprzem i solą do smaku. Całość „udeptać” widelcem. Sprawdzić czy nie trzeba jeszcze doprawić. Delikatnie nałożyć do wgłębień w połówkach białek. Można dodatkowo obsypać ziarenkami czarnuszki i szczypiorkiem.
Zrobię w tym roku 🙂
Koniecznie 😉