tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Danie jednogarnkowe z indykiem, ziemniakami i cukinią

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 479,4 kcal \ B - 47,8 g \ W - 51,4 g \ T - 12,5 g \ BŁ - 6,7 g
  1. Indyk, filet z piersi - 400 g (1 porcja)
  2. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  3. Ziemniaki - 300 g (1 porcja)
  4. Cebula czerwona - 105 g (1 sztuka)
  5. Marchew - 90 g (2 sztuki)
  6. Cukinia - 400 g (1 średnia sztuka)
  7. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  8. Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
  9. Przyprawa papryka ostra - 1 g (1 szczypta)
  10. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  11. Rozmaryn suszony - 3 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Marchew i cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na półtalarki. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, porządnie doprawić papryką (słodką i ostrą), połączyć z warzywami. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko zalać bulionem (domowym rosołem) oraz pomidorami (w sezonie można dodać świeże) i dusić około 20 minut. Najlepiej będzie, gdy danie trochę odparuje. W razie czego jeszcze doprawić.

Print Friendly and PDF

Komentarze (4)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl