Danie jednogarnkowe z indykiem, ziemniakami i cukinią

4/5 - (Ocen: 2)
Danie jednogarnkowe z indykiem, ziemniakami i cukinią

Wskazówki

40 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
479 kcal \ B-48 g \ W-51 g \ T-13 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Indyk, filet z piersi – 400 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Ziemniaki – 300 g (1 porcja)
  • Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
  • Marchew – 90 g (2 sztuki)
  • Cukinia – 400 g (1 średnia sztuka)
  • Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Papryka ostra – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Marchew i cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na półtalarki. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, porządnie doprawić papryką (słodką i ostrą), połączyć z warzywami. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko zalać bulionem (domowym rosołem) oraz pomidorami (w sezonie można dodać świeże) i dusić około 20 minut. Najlepiej będzie, gdy danie trochę odparuje. W razie czego jeszcze doprawić.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 2)

6 komentarzy do “Danie jednogarnkowe z indykiem, ziemniakami i cukinią”

Dodaj komentarz