Wskazówki
40 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
479 kcal \ B-48 g \ W-51 g \ T-13 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Indyk, filet z piersi – 400 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Ziemniaki – 300 g (1 porcja)
- Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
- Marchew – 90 g (2 sztuki)
- Cukinia – 400 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Papryka ostra – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Marchew i cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na półtalarki. Cebulę pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, porządnie doprawić papryką (słodką i ostrą), połączyć z warzywami. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko zalać bulionem (domowym rosołem) oraz pomidorami (w sezonie można dodać świeże) i dusić około 20 minut. Najlepiej będzie, gdy danie trochę odparuje. W razie czego jeszcze doprawić.
Robiłam w weekend – bardzo dobre! Dałam pomidory w całości. Mąż się zachwycał
Cieszę się, pozdrawiam! 😉
Zamiast indyka dałam kurczaka i dorzuciłam fasolę czerwoną. Super
Dobry pomysł 🙂 Kurczak jest nawet bardziej soczysty 🙂
Pycha 🙂
😉