tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Chili con carne

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 410,9 kcal \ B - 39,5 g \ W - 27 g \ T - 16,4 g \ BŁ - 6,1 g
  1. Wołowina, udziec - 600 g (1 porcja)
  2. Cebula - 160 g (2 sztuki)
  3. Czosnek - 15 g (3 ząbki)
  4. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  5. Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
  6. Papryczka chili - 10 g (1/2 sztuki)
  7. Kmin rzymski - 3 g (1/3 łyżeczki)
  8. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  9. Przyprawa papryka słodka - 15 g (3 łyżeczki)
  10. Pieprz - 1 g (1 szczypta)
  11. Oregano - 5 g (1 łyżeczka)
  12. Pomidory z puszki - 400 g (1 puszka)
  13. Passata pomidorowa - 100 g (1 porcja)
  14. Fasola czerwona z puszki - 120 g (1/2 puszki)
  15. Kukurydza konserwowa - 170 g (1/2 puszki)
  16. Sól - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso zmielić (może to być inna część, np. polędwica). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę, przemieszać i dodać czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i wymieszać. Wrzucić mięso. Smażyć, aż straci swój kolor. Dodać pomidory, odsączoną i przepłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dodać sól. Gotować około 20 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki lub kolendry, z ryżem, pieczywem lub makaronem.

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...