tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Bezglutenowy fondant czekoladowy (lava cake)

Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 685,9 kcal \ B - 17 g \ W - 28,1 g \ T - 66,3 g \ BŁ - 5,4 g
  1. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  2. Sól - 1 g (1 szczypta)
  3. Erytrol - 40 g (4 łyżki)
  4. Czekolada gorzka (70% kakao) - 100 g (1 tabliczka)
  5. Olej kokosowy - 20 g (1 łyżka)
  6. Masło - 40 g (1 porcja)
  7. Migdały - 40 g (1 porcja)

Przygotowanie

Jajka ubić razem z solą i erytrolem - musi powstać kremowa masa (miksowałam około 5-6 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Masło rozpuścić. Migdały zmielić (można wykorzystać mąkę migdałową). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę, chwilę zmiksować. Dodać masło i mielone migdały. Jeszcze raz zmiksować (dosłownie chwilę, aby składniki się połączyły). Piec w piekarniku nagrzanym na 200C, z termoobiegiem przez około 7-8 minut - na wierzchu musi się utworzyć skórka. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to puder z erytrolu oraz mus malinowy.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...