Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
686 kcal \ B-17 g \ W-28 g \ T-66 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Erytrol – 40 g (4 łyżki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
- Olej kokosowy – 20 g (1 łyżka)
- Masło – 40 g (1 porcja)
- Migdały – 40 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Jajka ubić razem z solą i erytrolem – musi powstać kremowa masa (miksowałam około 5-6 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Masło rozpuścić. Migdały zmielić (można wykorzystać mąkę migdałową). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę, chwilę zmiksować. Dodać masło i mielone migdały. Jeszcze raz zmiksować (dosłownie chwilę, aby składniki się połączyły). Piec w piekarniku nagrzanym na 200C, z termoobiegiem przez około 7-8 minut – na wierzchu musi się utworzyć skórka. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to puder z erytrolu oraz mus malinowy.