Bezglutenowy fondant czekoladowy (lava cake)

Wskazówki

20 minut  2 porcje
1 porcja to: 686 kcal \ B-17 g \ W-28 g \ T-66 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 40 g (4 łyżki)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Olej kokosowy – 20 g (1 łyżka)
  • Masło – 40 g (1 porcja)
  • Migdały – 40 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Jajka ubić razem z solą i erytrolem – musi powstać kremowa masa (miksowałam około 5-6 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Masło rozpuścić. Migdały zmielić (można wykorzystać mąkę migdałową). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę, chwilę zmiksować. Dodać masło i mielone migdały. Jeszcze raz zmiksować (dosłownie chwilę, aby składniki się połączyły). Piec w piekarniku nagrzanym na 200C, z termoobiegiem przez około 7-8 minut – na wierzchu musi się utworzyć skórka. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to puder z erytrolu oraz mus malinowy.

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00