Bezglutenowy fondant czekoladowy (lava cake)

Bezglutenowy fondant czekoladowy (lava cake)

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
686 kcal \ B-17 g \ W-28 g \ T-66 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 40 g (4 łyżki)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Olej kokosowy – 20 g (1 łyżka)
  • Masło – 40 g (1 porcja)
  • Migdały – 40 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Jajka ubić razem z solą i erytrolem – musi powstać kremowa masa (miksowałam około 5-6 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Masło rozpuścić. Migdały zmielić (można wykorzystać mąkę migdałową). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę, chwilę zmiksować. Dodać masło i mielone migdały. Jeszcze raz zmiksować (dosłownie chwilę, aby składniki się połączyły). Piec w piekarniku nagrzanym na 200C, z termoobiegiem przez około 7-8 minut – na wierzchu musi się utworzyć skórka. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to puder z erytrolu oraz mus malinowy.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00