Bezglutenowy fondant czekoladowy (lava cake)

3.2/5 - (Ocen: 8)
Bezglutenowy fondant czekoladowy (lava cake)

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
686 kcal \ B-17 g \ W-28 g \ T-66 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrol – 40 g (4 łyżki)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
  • Olej kokosowy – 20 g (1 łyżka)
  • Masło – 40 g (1 porcja)
  • Migdały – 40 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Jajka ubić razem z solą i erytrolem – musi powstać kremowa masa (miksowałam około 5-6 minut). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej kokosowy. Masło rozpuścić. Migdały zmielić (można wykorzystać mąkę migdałową). Do masy jajecznej wlać rozpuszczoną czekoladę, chwilę zmiksować. Dodać masło i mielone migdały. Jeszcze raz zmiksować (dosłownie chwilę, aby składniki się połączyły). Piec w piekarniku nagrzanym na 200C, z termoobiegiem przez około 7-8 minut – na wierzchu musi się utworzyć skórka. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie był to puder z erytrolu oraz mus malinowy.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.2/5 - (Ocen: 8)

Dodaj komentarz