tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Bezglutenowe pierniczki z mąką z ciecierzycy

Bez glutenu
  1. 2h
  2. 100 porcji
  3. 1 porcja to: 28,3 kcal \ B - 0,6 g \ W - 4,1 g \ T - 1 g \ BŁ - 0,3 g
  1. Mąka ziemniaczana - 25 g (1 łyżka)
  2. Mąka z ciecierzycy - 125 g (1 porcja)
  3. Cukier kokosowy - 120 g (1 porcja)
  4. Mąka ryżowa - 230 g (1 porcja)
  5. Soda - 5 g (1 łyżeczka)
  6. Domowa przyprawa do piernika - 8 g (2 łyżeczki)
  7. Syrop klonowy - 20 g (2 łyżki)
  8. Miód - 24 g (2 łyżeczki)
  9. Masło - 100 g (1 porcja)
  10. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)

Przygotowanie

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy, miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie (!!) trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać pierniczki. Piec w 180C przez 8-10 minut. Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (10)

Trwa wczytywanie komentarzy...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl