Wskazówki
120 minut 100 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
28 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Mąka z ciecierzycy – 125 g (1 porcja)
- Cukier kokosowy – 120 g (1 porcja)
- Mąka ryżowa – 230 g (1 porcja)
- Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
- Miód – 24 g (2 łyżeczki)
- Masło – 100 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Soda – 1 łyżeczka
- Domowa przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
Przygotowanie
Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy, miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie (!!) trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać pierniczki. Piec w 180C przez 8-10 minut.
Domowa przyprawa do piernika to?
Tak jak w przepisie: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 🙂 Można też dodać goździki, anyż – kto co lubi 😉
Pani Kasiu, gdzie Pani kupiła takie śliczne foremki?
Rok temu w Auchan 🙂 Ale są też w Pepco 🙂
A czy te pierniczki sa lepsze na swiezo czy moga dluzej postac?:) Bo nie wiem ile czasu przed swietami mozna je robic;)
Nasze już zniknęły, więc ciężko powiedzieć czy mogą długo poleżeć 🙂 Są chrupiące 30 min po wyjęciu z pieca 🙂 Myślę, że można je upiec 2-3 dni przed Świętami
Dziękuję za świetny przepis, pyszne!!!! Pozdrawiam!!
Bardzo się cieszę! 🙂
A czy uda się czymś zastąpić jajka? Moje dziecko na nie też uczulone 🙁
Można dodać banana, ale nie powiem dokładnie w jakich ilościach, bo nie próbowałam 🙂 Tu jest przepis na pierniczki bez jaj: https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/pierniczki-bezglutenowe