tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Bezglutenowa tarta z jabłkami

Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 8 porcji
  3. 1 porcja to: 288,6 kcal \ B - 3,2 g \ W - 37,5 g \ T - 14,1 g \ BŁ - 2,8 g
  1. Jabłko - 440 g (4 sztuki)
  2. Cukier kokosowy - 20 g (2 łyżki)
  3. Cynamon - 4 g (1 łyżeczka)
  4. Ekstrakt waniliowy - 1 g (kilka kropel)
  5. Sok z cytryny - 12 g (2 łyżki)
  6. Mąka ziemniaczana - 24 g (2 łyżeczki)
  7. Woda - 220 g (1 szklanka)
  8. Mąka gryczana - 100 g (1 porcja)
  9. Mąka kokosowa - 50 g (1 porcja)
  10. Mąka z tapioki - 50 g (1 porcja)
  11. Mąka ryżowa - 50 g (1 porcja)
  12. Masło - 100 g (1 porcja)
  13. Jajo kurze - 50 g (1 sztuka)
  14. Sól - 2 g (1/4 łyżeczki)
  15. Miód - 50 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy. Wrzucamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), cynamon, domowy ekstrakt waniliowy.  Dusimy na małym ogniu (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody). Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie, wlewamy do jabłek i podgrzewamy.
*Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło i rozcieramy dłonią. Dodajemy miód (albo dowolne słodzidło) oraz jajko i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody). Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty (u mnie prostokątna 37x11), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180°C  na ok. 10min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i pieczemy jeszcze 20min.

Mąkę z tapioki można wymienić na mąkę ziemniaczaną.

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...