
Wskazówki
40 minut 8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
289 kcal \ B-3 g \ W-38 g \ T-14 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Jabłko – 440 g (4 sztuki)
- Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 24 g (2 łyżeczki)
- Woda – 220 g (1 szklanka)
- Mąka gryczana – 100 g (1 porcja)
- Mąka kokosowa – 50 g (1 porcja)
- Mąka z tapioki – 50 g (1 porcja)
- Mąka ryżowa – 50 g (1 porcja)
- Masło – 100 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Miód – 50 g (2 łyżki)
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy. Wrzucamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), cynamon, domowy ekstrakt waniliowy. Dusimy na małym ogniu (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody). Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie, wlewamy do jabłek i podgrzewamy.
*Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło i rozcieramy dłonią. Dodajemy miód (albo dowolne słodzidło) oraz jajko i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody). Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty (u mnie prostokątna 37×11), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180°C na ok. 10min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i pieczemy jeszcze 20min.
Mąkę z tapioki można wymienić na mąkę ziemniaczaną.
będzie dobre bez proszku do pieczenia ?
Powinno być ok 🙂