Print Friendly, PDF & Email

Bezglutenowa tarta z jabłkami

Wskazówki

40 minut  8 porcji
1 porcja to: 289 kcal \ B-3 g \ W-38 g \ T-14 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jabłko – 440 g (4 sztuki)
  • Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana – 24 g (2 łyżeczki)
  • Woda – 220 g (1 szklanka)
  • Mąka gryczana – 100 g (1 porcja)
  • Mąka kokosowa – 50 g (1 porcja)
  • Mąka z tapioki – 50 g (1 porcja)
  • Mąka ryżowa – 50 g (1 porcja)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Miód – 50 g (2 łyżki)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel

Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy. Wrzucamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), cynamon, domowy ekstrakt waniliowy. Dusimy na małym ogniu (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody). Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie, wlewamy do jabłek i podgrzewamy.
*Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło i rozcieramy dłonią. Dodajemy miód (albo dowolne słodzidło) oraz jajko i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody). Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty (u mnie prostokątna 37×11), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180°C na ok. 10min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i pieczemy jeszcze 20min.

Mąkę z tapioki można wymienić na mąkę ziemniaczaną.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaOla Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ola
Gość
Ola

będzie dobre bez proszku do pieczenia ?

Item added to cart.
0 items - 0,00