Bezglutenowa tarta z jabłkami

Oceń
Bezglutenowa tarta z jabłkami

Wskazówki

40 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
289 kcal \ B-3 g \ W-38 g \ T-14 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jabłko – 440 g (4 sztuki)
  • Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana – 24 g (2 łyżeczki)
  • Woda – 220 g (1 szklanka)
  • Mąka gryczana – 100 g (1 porcja)
  • Mąka kokosowa – 50 g (1 porcja)
  • Mąka z tapioki – 50 g (1 porcja)
  • Mąka ryżowa – 50 g (1 porcja)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Miód – 50 g (2 łyżki)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – kilka kropel

Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy. Wrzucamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), cynamon, domowy ekstrakt waniliowy. Dusimy na małym ogniu (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody). Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie, wlewamy do jabłek i podgrzewamy.
*Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, masło i rozcieramy dłonią. Dodajemy miód (albo dowolne słodzidło) oraz jajko i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody). Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty (u mnie prostokątna 37×11), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175-180°C na ok. 10min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i pieczemy jeszcze 20min.

Mąkę z tapioki można wymienić na mąkę ziemniaczaną.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Bezglutenowa tarta z jabłkami”

Dodaj komentarz