
Wskazówki
30 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
91 kcal \ B-2 g \ W-8 g \ T-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Olej kokosowy – 50 g (1 porcja)
- Mleko kokosowe – 55 g (1/4 szklanki)
- Kakao niesłodzone – 20 g (2 łyżki)
- Cukier kokosowy – 80 g (1 porcja)
- Masło orzechowe – 60 g (3 łyżki)
- Bezglutenowe płatki owsiane – 130 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać mleko, kakao, cukier kokosowy (może być też inne słodzidło). Zagotować, przemieszać i zestawić z ognia. Dodać masło orzechowe (najlepiej z kawałkami orzechów) i porządnie wymieszać. Dodać płatki owsiane (wcześniej można je trochę zmielić) i sól. Ponownie wymieszać. Z masy uformować „ciasteczka” i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 min.
Przepis zmodyfikowałam na podstawie wpisu na Food Network