
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
603 kcal \ B-36 g \ W-43 g \ T-34 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty – 100 g (1 porcja)
- Łosoś surowy – 250 g (1 filet)
- Cebula – 80 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Szpinak – 100 g (1/2 opakowania)
- Chili w płatkach – 1 g (1 szczypta)
- Śmietana 30% – 50 g (5 łyżek)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Papryka słodka – 1 szczypta
- Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucić pokrojoną w kostkę rybę. Smażyć, aż straci kolor. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak, doprawić papyką, chili i gałką muszkatołową. Dusić aż liście zmiękną. Dodać śmietankę (można dać więcej). Zagotować i wymieszać z makaronem. Skropić sokiem z cytryny i podawać.
Zamiast śmietanki można dodać serek mascarpone 🙂
Muszę koniecznie spróbować 😉
Polecam 😉