Makaron ze szpinakiem i łososiem

5/5 - (Ocen: 1)
Makaron ze szpinakiem i łososiem

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
603 kcal \ B-36 g \ W-43 g \ T-34 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Makaron pełnoziarnisty – 100 g (1 porcja)
  • Łosoś surowy – 250 g (1 filet)
  • Cebula – 80 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Szpinak – 100 g (1/2 opakowania)
  • Chili w płatkach – 1 g (1 szczypta)
  • Śmietana 30% – 50 g (5 łyżek)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Papryka słodka – 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Makaron ugotować. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Wrzucić pokrojoną w kostkę rybę. Smażyć, aż straci kolor. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak, doprawić papyką, chili i gałką muszkatołową. Dusić aż liście zmiękną. Dodać śmietankę (można dać więcej). Zagotować i wymieszać z makaronem. Skropić sokiem z cytryny i podawać.

Zamiast śmietanki można dodać serek mascarpone 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Makaron ze szpinakiem i łososiem”

Dodaj komentarz