Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
496 kcal \ B-45 g \ W-56 g \ T-14 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty – 150 g (1 porcja)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Masło klarowane – 10 g (1 łyżka)
- Krewetki – 300 g (1 porcja)
- Chili w płatkach – 1 g (1 szczypta)
- Natka pietruszki – 12 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odłożyć 2 łyżki wody z gotowania. Krewetki oczyścić dokładnie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę). Podsmażyć. Wrzucić krewetki. Dodać masło klarowane i smażyć pod przykryciem 5 minut. Doprawić chili, solą, pieprzem i posypać natką pietruszki. Dodać wodę z gotowania makaronu i makaron.