
Wskazówki
30 minut 65 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
30 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Mąka orkiszowa – 250 g (1 porcja)
- Proszek do pieczenia – 3 g (1 płaska łyżeczka)
- Masło – 50 g (1 porcja)
- Miód – 100 g (1 porcja)
- Masło orzechowe – 50 g (2 łyżki)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Sól – 1 szczypta
- Domowa przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, sól oraz proszek do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy miód i masło orzechowe. Dodajemy do suchych skłaników, dorzucamy jajo i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko (ciasto może się trochę rozchodzić, potrzeba cierpliwości 🙂 ), wycinamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C około 8-9 minut (aż się zrumienią).