Krewetki z makaronem, cukinią i pomidorkami

3.8/5 - (Ocen: 18)
Krewetki z makaronem, cukinią i pomidorkami

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
699 kcal \ B-32 g \ T-28 g \ W-76 g \ BŁ-8 g

Składniki

  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Czosnek – 15 g (3 ząbki)
  • Papryczka chilli – 3 g (1/4 sztuki)
  • Krewetki Vannamei – 225 g (1 opakowanie)
  • Pomidorki koktajlowe – 200 g (2 garście)
  • Cukinia – 250 g (1 mała sztuka)
  • Mleko kokosowe – 150 g (2/3 szklanki)
  • Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Curry – 1/3 łyżeczki
  • Makaron pappardelle* – 250 g (1 opak.)

Przygotowanie

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Wyjąć, dodać pokrojoną cukinię i połówki pomidorków. Mieszać co jakiś czas (w międzyczasie można powyciągać skórki od pomidorków). Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać mleko kokosowe (albo śmietankę 30%), zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 18)

Dodaj komentarz