Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
699 kcal \ B-32 g \ T-28 g \ W-76 g \ BŁ-8 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Papryczka chilli – 3 g (1/4 sztuki)
- Krewetki Vannamei – 225 g (1 opakowanie)
- Pomidorki koktajlowe – 200 g (2 garście)
- Cukinia – 250 g (1 mała sztuka)
- Mleko kokosowe – 150 g (2/3 szklanki)
- Pietruszka, natka – 12 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Curry – 1/3 łyżeczki
- Makaron pappardelle* – 250 g (1 opak.)
Przygotowanie
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i papryczkę chili. Dorzucić oczyszczone krewetki, chwilę podsmażać. Wyjąć, dodać pokrojoną cukinię i połówki pomidorków. Mieszać co jakiś czas (w międzyczasie można powyciągać skórki od pomidorków). Doprawić solą, pieprzem i curry. Wlać mleko kokosowe (albo śmietankę 30%), zagotować. Dodać krewetki i ugotowany makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.