
Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
428 kcal \ B-8 g \ W-57 g \ T-22 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Laska wanilii – 5 g (1 kawałek)
- Maliny – 140 g (2 garści)
- Syrop klonowy – 10 g (2 łyżeczki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżka)
- Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
- Woda – 220 g (1 szklanka)
- Kasza jaglana – 100 g (1 porcja)
Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą, dodać ziarenka wanilii. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać olej kokosowy i miód. Odstawić. Maliny przełożyć do garnuszka i podgrzać razem z odrobiną wody i syropem klonowym. Masę jaglaną (można ją dodatkowo zmiksować) przełożyć do pucharków, na wierzchu wyłożyć maliny.
A nie blenduje Pani tej kaszy?
Tak, blenduję 🙂 Poprawiłam błąd 🙂
A na poczatku podprazac kasze surowa czy ugotowana ?
Surową 🙂
A co z tym olejem kokosowym?
„Pod koniec dodać olej kokosowy i miód” – dodajemy do kaszy 🙂
a olej kokosowy to w którym momencie i do czego?
„Pod koniec dodać olej kokosowy i miód” – dodajemy do kaszy 🙂