Kokosowy budyń jaglany z malinami

5/5 - (Ocen: 1)
Kokosowy budyń jaglany z malinami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
428 kcal \ B-8 g \ W-57 g \ T-22 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Laska wanilii – 5 g (1 kawałek)
  • Maliny – 140 g (2 garści)
  • Syrop klonowy – 10 g (2 łyżeczki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Olej kokosowy – 15 g (1 łyżka)
  • Mleko kokosowe – 110 g (1/2 szklanki)
  • Woda – 220 g (1 szklanka)
  • Kasza jaglana – 100 g (1 porcja)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą, dodać ziarenka wanilii. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać olej kokosowy i miód. Odstawić. Maliny przełożyć do garnuszka i podgrzać razem z odrobiną wody i syropem klonowym. Masę jaglaną (można ją dodatkowo zmiksować) przełożyć do pucharków, na wierzchu wyłożyć maliny.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

8 komentarzy do “Kokosowy budyń jaglany z malinami”

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00