Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
363 kcal \ B-10 g \ W-46 g \ T-18 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Mąka kokosowa – 20 g (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 40 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia (bg) – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mleko kokosowe – 40 g (4 łyżki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Migdały w płatkach – 10 g (1 łyżka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 5 g (1 kostka)
- Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
- Maliny mrożone – 80 g (1 porcja)
Przygotowanie
Z przepisu wychodzą 4 gofry. Niestety nie są chrupiące.
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Banana zblendować z żółtkami, mąką, mlekiem kokosowym, erytrolem, proszkiem do pieczenia. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z musem malinowym z malin i miodu, płatkami migdałów i czekoladą.