Wskazówki
30 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
160 kcal \ B-4 g \ W-20 g \ T-8 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna- 2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Kakao niesłodzone – 2 łyżki
- Cukier kokosowy (albo inne słodzidło) – 3 łyżki
- Mleko owsiane lub inne roślinne – 2 szklanki
- Olej – 1/3 szklanki
- Jajo – 2 sztuki
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do miski z żółtkami dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), mleko i olej. Miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 4-6 minut, w mocno rozgrzanej gofrownicy (musi mieć dużą moc 😁). Im dłużej je pieczemy, tym będą bardziej chrupiące! Podajemy z dodatkami 🙂