Domowy chleb z ziarnami

4/5 - (Liczba ocen: 4)
Domowy chleb z ziarnami

Wskazówki

90 minut  1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka:
105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-16 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Drożdże, świeże – 30 g (1/3 opakowania)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Woda, ciepła – 18 g (3 łyżki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 300 g (2 i 1/4 szklanki)
  • Mąka pszenna chlebowa- 200 g (1 i 1/2 szklanki)
  • Mieszanka ziaren – 150 g
  • Sól – 2 płaskie łyżeczki
  • Woda, ciepła – 500 g (2 i 1/4 szklanki)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąkę pszenną pełnoziarnistą i chlebową. Dodaj wymieszane ziarna (135g nasion słonecznika i 15g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
  3. Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
  4. Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika.
  5. Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
  6. Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4/5 - (Liczba ocen: 4)

9 komentarzy do “Domowy chleb z ziarnami”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00