
Wskazówki
90 minut 1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka:
105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Drożdże, świeże – 30 g (1/3 opakowania)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Woda, ciepła – 18 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 300 g (2 i 1/4 szklanki)
- Mąka pszenna chlebowa- 200 g (1 i 1/2 szklanki)
- Mieszanka ziaren – 150 g
- Sól – 2 płaskie łyżeczki
- Woda, ciepła – 500 g (2 i 1/4 szklanki)
Przygotowanie
- Drożdże rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąkę pszenną pełnoziarnistą i chlebową. Dodaj wymieszane ziarna (135g nasion słonecznika i 15g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
- Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
- Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika.
- Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
- Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.
Czy piekarnik ma mieć włączoną funkcję termoobiegu, czy nie?
nie, pieczemy w trybie góra-dół 🙂
Wyszedł przepyszny 😍
Cudownie! Cieszę się 🙂
Witam, czy mąkę chlebową można zastąpić mąką żytnią typ 720?
Można spróbować, chociaż nie mam pewności, czy tak wyrośnie 😉
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Nie za dużo tej wody?? Bardzo rzadkie to ciasto i nie może się podnieść
Robię ten chleb od lat i zawsze wychodzi 🙂