Domowy chleb z ziarnami

4/5 - (Ocen: 131)
Domowy chleb z ziarnami

Wskazówki

90 minut
1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka: 105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g chleba: 218 kcal \ B-9 g \ T-6 g \ W-32 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • drożdże, świeże – 1/3 opakowania (30 g)
  • miód – 1 łyżeczka (12 g)
  • woda, ciepła – 3 łyżki (18 g)
  • mąka pszenna pełnoziarn. 2 i 1/4 szkl. (300g)
  • mąka pszenna t.650 – 1 i 1/2 szkl. (200g)
  • mieszanka ziaren – 150 g
  • sól – 2 płaskie łyżeczki
  • woda, ciepła – 2 i 1/4 szklanki (500 g)

Przygotowanie

  1. Drożdże (możesz dać 7g instant) rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąki (pełnoziarnistą typ 1850 i pszenną typ 650). Dodaj wymieszane ziarna (80g nasion słonecznika,  40g pestek dyni i 30g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
  3. Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
  4. Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika. Wymiary mojej formy: 36 x 12 cm.
  5. Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
  6. Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.

Domowy chleb z ziarnami należy do moich ulubionych. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy odmierzyć składniki, wrzucić do miski, kilka ruchów łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. W niedługim czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczywa.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 131)

55 komentarzy do “Domowy chleb z ziarnami”

  1. Chleb pyszny. Piekłam z mąki orkiszowej razowej i chlebowej. Czy zmniejszając ilość ziaren do 90 – 100 g muszę dodać 60 – 70 g mąki np. pełnoziarnistej?

    Odpowiedz
  2. Chlebek w piekarniku… Zapach w całym domu… Mam nadzieję, że będzie smakował tak, jak pachnie i wygląda ✊
    Już dziękuję za przepis 😁😋
    PS. Czy po upieczeniu nie należy przepędzlować chleba olejem? I czy trzeba wyciągnąć go od razu z blaszki?
    Pozdrawiam Kamila 😉

    Odpowiedz
  3. dzień dobry, dzisiaj wypróbuję Pani przepis, bo lubimy „swojskie” przepisy.Czy mogę wymieszać kilka odmian maki, bo nie chcemy jeść białego pieczywa-tylko mąką pszenna.
    Prosze o info.Dziekuje

    Odpowiedz
  4. Zastanawiam się, czy przez brak papieru do pieczenia ten chleb może nie wyjść? Robiłam wcześniej i wychodził wspaniały, a jak 2 razy spróbowałam upiec w blaszce wysmarowanej olejem, to już nie wyszedł. zastanawiam się czy to kwestia braku papieru, czy to ja coś skopałam 😀

    Odpowiedz
  5. Chlebek pyszny rodzince smakowal 😃Dziś robiłam po raz drugi , wszystko zgodnie z przepisem plus dodałam jeszxze 4 łyżki płatków owsianych . Chlebek ładnie urósł , upiekł się ładnie ale jest kleisty w środku . Czy może to byc wina płatków ?

    Odpowiedz
  6. To mój w sumie trzeci chleb jaki piekłam. Wyszedł rewelacyjny w przeciwieństwie do poprzednich. Dziś będę go piekła drugi raz. The Best 😊😊😊😋

    Odpowiedz
  7. Witam. Piekłam kilka razy chleb z tego przepisu i za każdym razem u góry tak przez cały chleb po upieczeniu jest spora dziura że ciężko kroić. Co może być przyczyną?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz