
Wskazówki
90 minut
1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka: 105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g chleba: 218 kcal \ B-9 g \ T-6 g \ W-32 g \ BŁ-3 g
Składniki
- drożdże, świeże – 1/3 opakowania (30 g)
- miód – 1 łyżeczka (12 g)
- woda, ciepła – 3 łyżki (18 g)
- mąka pszenna pełnoziarn. 2 i 1/4 szkl. (300g)
- mąka pszenna t.650 – 1 i 1/2 szkl. (200g)
- mieszanka ziaren – 150 g
- sól – 2 płaskie łyżeczki
- woda, ciepła – 2 i 1/4 szklanki (500 g)
Przygotowanie
- Drożdże (możesz dać 7g instant) rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąki (pełnoziarnistą typ 1850 i pszenną typ 650). Dodaj wymieszane ziarna (80g nasion słonecznika, 40g pestek dyni i 30g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
- Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
- Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika.
- Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
- Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.
Domowy chleb z ziarnami należy do moich ulubionych. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy odmierzyć składniki, wrzucić do miski, kilka ruchów łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. W niedługim czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczywa.
Czy piekarnik ma mieć włączoną funkcję termoobiegu, czy nie?
nie, pieczemy w trybie góra-dół 🙂
Wyszedł przepyszny 😍
Cudownie! Cieszę się 🙂
Witam, czy mąkę chlebową można zastąpić mąką żytnią typ 720?
Można spróbować, chociaż nie mam pewności, czy tak wyrośnie 😉
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Nie za dużo tej wody?? Bardzo rzadkie to ciasto i nie może się podnieść
Robię ten chleb od lat i zawsze wychodzi 🙂
Jak przeliczyc drozdze swieze na suche ?
Pozdrawian
25g drożdży świeżych to 7g suchych 🙂 Jeszcze nie robiłam tego chleba z drożdżami instant i nie wiem jak wyjdzie 🙂
AKTUALIZACJA 🙂 w ostatnim czasie robiłam ten chleb kilka razy z drożdżami instant i wychodzi bez problemów 🙂 Daję 7g
Chleb pyszny. Piekłam z mąki orkiszowej razowej i chlebowej. Czy zmniejszając ilość ziaren do 90 – 100 g muszę dodać 60 – 70 g mąki np. pełnoziarnistej?
Nigdy tego nie robiłam, ale dodałabym 30-40g mąki 🙂
Najlepszy, najprostszy, genialny chleb ❤️
🙂