Domowy chleb z ziarnami

3.9/5 - (Ocen: 181)
Domowy chleb z ziarnami

Wskazówki

90 minut
1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka: 105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g chleba: 218 kcal \ B-9 g \ T-6 g \ W-32 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • drożdże, świeże – 1/3 opakowania (30 g)
  • miód – 1 łyżeczka (12 g)
  • woda, ciepła – 3 łyżki (18 g)
  • mąka pszenna pełnoziarn. 2 i 1/4 szkl. (300g)
  • mąka pszenna t.650 – 1 i 1/2 szkl. (200g)
  • mieszanka ziaren – 150 g
  • sól – 2 płaskie łyżeczki
  • woda, ciepła – 2 i 1/4 szklanki (500 g)

Przygotowanie

  1. Drożdże (możesz dać 7g instant) rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
  2. Do miski wsyp mąki (pełnoziarnistą typ 1850 i pszenną typ 650). Dodaj wymieszane ziarna (80g nasion słonecznika,  40g pestek dyni i 30g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
  3. Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
  4. Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika. Wymiary mojej formy: 36 x 12 cm.
  5. Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
  6. Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.

Domowy chleb z ziarnami należy do moich ulubionych. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy odmierzyć składniki, wrzucić do miski, kilka ruchów łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. W niedługim czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczywa.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 181)

70 komentarzy do “Domowy chleb z ziarnami”

  1. Chleb pyszny. Piekłam z mąki orkiszowej razowej i chlebowej. Czy zmniejszając ilość ziaren do 90 – 100 g muszę dodać 60 – 70 g mąki np. pełnoziarnistej?

    Odpowiedz
  2. Chlebek w piekarniku… Zapach w całym domu… Mam nadzieję, że będzie smakował tak, jak pachnie i wygląda ✊
    Już dziękuję za przepis 😁😋
    PS. Czy po upieczeniu nie należy przepędzlować chleba olejem? I czy trzeba wyciągnąć go od razu z blaszki?
    Pozdrawiam Kamila 😉

    Odpowiedz
  3. dzień dobry, dzisiaj wypróbuję Pani przepis, bo lubimy „swojskie” przepisy.Czy mogę wymieszać kilka odmian maki, bo nie chcemy jeść białego pieczywa-tylko mąką pszenna.
    Prosze o info.Dziekuje

    Odpowiedz
  4. Zastanawiam się, czy przez brak papieru do pieczenia ten chleb może nie wyjść? Robiłam wcześniej i wychodził wspaniały, a jak 2 razy spróbowałam upiec w blaszce wysmarowanej olejem, to już nie wyszedł. zastanawiam się czy to kwestia braku papieru, czy to ja coś skopałam 😀

    Odpowiedz
  5. Chlebek pyszny rodzince smakowal 😃Dziś robiłam po raz drugi , wszystko zgodnie z przepisem plus dodałam jeszxze 4 łyżki płatków owsianych . Chlebek ładnie urósł , upiekł się ładnie ale jest kleisty w środku . Czy może to byc wina płatków ?

    Odpowiedz
  6. To mój w sumie trzeci chleb jaki piekłam. Wyszedł rewelacyjny w przeciwieństwie do poprzednich. Dziś będę go piekła drugi raz. The Best 😊😊😊😋

    Odpowiedz
  7. Witam. Piekłam kilka razy chleb z tego przepisu i za każdym razem u góry tak przez cały chleb po upieczeniu jest spora dziura że ciężko kroić. Co może być przyczyną?

    Odpowiedz
  8. ten chleb jest po prostu genialny. Zamieniłam mąkę pełnoziarnistą na orkiszową typ 2000 i do ziaren dorzucam również suszoną żurawinę. Jest rewelacyjny i bardzo długo trzyma świeżość

    Odpowiedz
  9. Dzisiaj robiłam,wyszedł bardzo fajny,mięciutki chleb i mega szybki w przygotowaniu 😊 Następnym razem będę piec trochę dłużej sam dół bo mam wrażenie, że trochę mu brakowało(To pewnie kwestia piekarnika) i dodam trochę mniej drożdży,bo jakoś wydaje mi,się,ze czuć po wystygnięciu drożdżami.

    Odpowiedz
  10. witam. dodaje kolejny raz komentarz,bo ostatni nie wiem czemu nie został dodany,usunięty.
    Chleb bardzo smaczny,wilgotny,delikatny,ilość soli w chlebie idealna . Zrobię na pewno nie raz,ale następnym razem będę piec trochę dłużej,bo wydaje mi się, że trochę u brakowało od spodu(ale czas pieczenia zależy też od piekarnika) i dodam trochę mniej drożdży,bo jakoś mocno czuć drożdżami. Super,że jest tako szybki w przygotowaniu.

    Odpowiedz
  11. Super przepis, wyszedł chlebek za pierwszym razem. Trzymałam się przepisu i proporcji. Trochę dłużej stał w misce wymieszany myślę, że ok godziny i potem również kilkanaście minut po ścierką, polecam super chlebek. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia 😄

    Odpowiedz
  12. Wczoraj piekłam chlebek. Wyszedł super. Jedynie co zmieniłam to ilość wody, dałam mniej . Dziękuję za przepis , pozdrawiam ☺️

    Odpowiedz

Dodaj komentarz