
Wskazówki
90 minut
1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka: 105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g chleba: 218 kcal \ B-9 g \ T-6 g \ W-32 g \ BŁ-3 g
Składniki
- drożdże, świeże – 1/3 opakowania (30 g)
- miód – 1 łyżeczka (12 g)
- woda, ciepła – 3 łyżki (18 g)
- mąka pszenna pełnoziarn. 2 i 1/4 szkl. (300g)
- mąka pszenna t.650 – 1 i 1/2 szkl. (200g)
- mieszanka ziaren – 150 g
- sól – 2 płaskie łyżeczki
- woda, ciepła – 2 i 1/4 szklanki (500 g)
Przygotowanie
- Drożdże (możesz dać 7g instant) rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąki (pełnoziarnistą typ 1850 i pszenną typ 650). Dodaj wymieszane ziarna (80g nasion słonecznika, 40g pestek dyni i 30g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
- Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
- Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika. Wymiary mojej formy: 36 x 12 cm.
- Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
- Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.
Domowy chleb z ziarnami należy do moich ulubionych. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy odmierzyć składniki, wrzucić do miski, kilka ruchów łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. W niedługim czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczywa.
Czy piekarnik ma mieć włączoną funkcję termoobiegu, czy nie?
nie, pieczemy w trybie góra-dół 🙂
Wyszedł przepyszny 😍
Cudownie! Cieszę się 🙂
Witam, czy mąkę chlebową można zastąpić mąką żytnią typ 720?
Można spróbować, chociaż nie mam pewności, czy tak wyrośnie 😉
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Nie za dużo tej wody?? Bardzo rzadkie to ciasto i nie może się podnieść
Robię ten chleb od lat i zawsze wychodzi 🙂
Jak przeliczyc drozdze swieze na suche ?
Pozdrawian
25g drożdży świeżych to 7g suchych 🙂 Jeszcze nie robiłam tego chleba z drożdżami instant i nie wiem jak wyjdzie 🙂
AKTUALIZACJA 🙂 w ostatnim czasie robiłam ten chleb kilka razy z drożdżami instant i wychodzi bez problemów 🙂 Daję 7g
Chleb pyszny. Piekłam z mąki orkiszowej razowej i chlebowej. Czy zmniejszając ilość ziaren do 90 – 100 g muszę dodać 60 – 70 g mąki np. pełnoziarnistej?
Nigdy tego nie robiłam, ale dodałabym 30-40g mąki 🙂
Najlepszy, najprostszy, genialny chleb ❤️
🙂
Jaka wielkość formy do pieczenia ?
używam foremkę 36×12
Jaka długość blaszki? pozdr.
36×12 🙂 Uściski!
Witam
Jaki rozmiar foremki?
Pozdrawiam
36×12 🙂
Chlebek wychodzi pyszny pieke nie pierwszy raz .Polecam!
bardzo się cieszę 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny, właśnie pałaszujemy go z masełkiem, dziękuję pani Kasiu❤😘
Bardzo się cieszę! 🙂
Wychodzi rewelacyjnie
Cieszę się 🙂
Chlebek w piekarniku… Zapach w całym domu… Mam nadzieję, że będzie smakował tak, jak pachnie i wygląda ✊
Już dziękuję za przepis 😁😋
PS. Czy po upieczeniu nie należy przepędzlować chleba olejem? I czy trzeba wyciągnąć go od razu z blaszki?
Pozdrawiam Kamila 😉
Mam nadzieję, że smakuje 🙂
Przepyszny chlebak 😍
robiłam na świeżych i na suchych drożdżach, dla mnie lepszy w smaku na drożdżach świeżych
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry czy można dać make bez glutenu?
Nie robiłam go nigdy na takiej mące, więc niestety nie podpowiem.
super chlebek zawsze wychodzi polecam👍👍🙋
cieszę się 🙂
dzień dobry, dzisiaj wypróbuję Pani przepis, bo lubimy „swojskie” przepisy.Czy mogę wymieszać kilka odmian maki, bo nie chcemy jeść białego pieczywa-tylko mąką pszenna.
Prosze o info.Dziekuje
Proszę próbować 🙂 Sama używam czasami jedynie mąki pszennej pełnoziarnistej i wychodzi bardzo smaczny chleb 🙂
Zastanawiam się, czy przez brak papieru do pieczenia ten chleb może nie wyjść? Robiłam wcześniej i wychodził wspaniały, a jak 2 razy spróbowałam upiec w blaszce wysmarowanej olejem, to już nie wyszedł. zastanawiam się czy to kwestia braku papieru, czy to ja coś skopałam 😀
Nigdy nie piekłam bez papieru do pieczenia i ciężko mi cokolwiek powiedzieć 🙂 Jeśli 2x był robiony w blaszce z olejem i 2x nie wyszedł, to pewnie coś w tym jest 🙂
Czy wyjdzie na samej mące chlebowej typ 750? Akurat taką mam
Proszę spróbować 🙂