Wskazówki
90 minut
1 bochenek (~25 kawałków)
Wartość odżywcza 1 kawałka: 105 kcal \ B-4 g \ T-3 g \ W-15 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g chleba: 218 kcal \ B-9 g \ T-6 g \ W-32 g \ BŁ-3 g
Składniki
- drożdże, świeże – 1/3 opakowania (30 g)
- miód – 1 łyżeczka (12 g)
- woda, ciepła – 3 łyżki (18 g)
- mąka pszenna pełnoziarn. 2 i 1/4 szkl. (300g)
- mąka pszenna t.650 – 1 i 1/2 szkl. (200g)
- mieszanka ziaren – 150 g
- sól – 2 płaskie łyżeczki
- woda, ciepła – 2 i 1/4 szklanki (500 g)
Przygotowanie
- Drożdże (możesz dać 7g instant) rozrób z miodem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąki (pełnoziarnistą typ 1850 i pszenną typ 650). Dodaj wymieszane ziarna (80g nasion słonecznika, 40g pestek dyni i 30g siemienia lnianego) oraz sól. Wymieszaj i dodaj drożdże oraz wodę.
- Wymieszaj dokładnie, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na 30 min do wyrośnięcia.
- Przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), posyp ziarnami słonecznika. Wymiary mojej formy: 36 x 12 cm.
- Odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik.
- Chleb piecz przez 10 minut w 220C, a następnie przez 30 min w 200C.
Domowy chleb z ziarnami należy do moich ulubionych. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy odmierzyć składniki, wrzucić do miski, kilka ruchów łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. W niedługim czasie możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczywa.
Czy piekarnik ma mieć włączoną funkcję termoobiegu, czy nie?
nie, pieczemy w trybie góra-dół 🙂
Wyszedł przepyszny 😍
Cudownie! Cieszę się 🙂
Witam, czy mąkę chlebową można zastąpić mąką żytnią typ 720?
Można spróbować, chociaż nie mam pewności, czy tak wyrośnie 😉
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Nie za dużo tej wody?? Bardzo rzadkie to ciasto i nie może się podnieść
Robię ten chleb od lat i zawsze wychodzi 🙂
Jak przeliczyc drozdze swieze na suche ?
Pozdrawian
25g drożdży świeżych to 7g suchych 🙂 Jeszcze nie robiłam tego chleba z drożdżami instant i nie wiem jak wyjdzie 🙂
AKTUALIZACJA 🙂 w ostatnim czasie robiłam ten chleb kilka razy z drożdżami instant i wychodzi bez problemów 🙂 Daję 7g
Chleb pyszny. Piekłam z mąki orkiszowej razowej i chlebowej. Czy zmniejszając ilość ziaren do 90 – 100 g muszę dodać 60 – 70 g mąki np. pełnoziarnistej?
Nigdy tego nie robiłam, ale dodałabym 30-40g mąki 🙂
Najlepszy, najprostszy, genialny chleb ❤️
🙂
Jaka wielkość formy do pieczenia ?
używam foremkę 36×12
Jaka długość blaszki? pozdr.
36×12 🙂 Uściski!
przecież pisze. Proszę dokładnie czytać.Pozdrawiam.
Witam
Jaki rozmiar foremki?
Pozdrawiam
36×12 🙂
Chlebek wychodzi pyszny pieke nie pierwszy raz .Polecam!
bardzo się cieszę 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny, właśnie pałaszujemy go z masełkiem, dziękuję pani Kasiu❤😘
Bardzo się cieszę! 🙂
Wychodzi rewelacyjnie
Cieszę się 🙂
Chlebek w piekarniku… Zapach w całym domu… Mam nadzieję, że będzie smakował tak, jak pachnie i wygląda ✊
Już dziękuję za przepis 😁😋
PS. Czy po upieczeniu nie należy przepędzlować chleba olejem? I czy trzeba wyciągnąć go od razu z blaszki?
Pozdrawiam Kamila 😉
Mam nadzieję, że smakuje 🙂
Przepyszny chlebak 😍
robiłam na świeżych i na suchych drożdżach, dla mnie lepszy w smaku na drożdżach świeżych
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry czy można dać make bez glutenu?
Nie robiłam go nigdy na takiej mące, więc niestety nie podpowiem.
super chlebek zawsze wychodzi polecam👍👍🙋
cieszę się 🙂
dzień dobry, dzisiaj wypróbuję Pani przepis, bo lubimy „swojskie” przepisy.Czy mogę wymieszać kilka odmian maki, bo nie chcemy jeść białego pieczywa-tylko mąką pszenna.
Prosze o info.Dziekuje
Proszę próbować 🙂 Sama używam czasami jedynie mąki pszennej pełnoziarnistej i wychodzi bardzo smaczny chleb 🙂
Zastanawiam się, czy przez brak papieru do pieczenia ten chleb może nie wyjść? Robiłam wcześniej i wychodził wspaniały, a jak 2 razy spróbowałam upiec w blaszce wysmarowanej olejem, to już nie wyszedł. zastanawiam się czy to kwestia braku papieru, czy to ja coś skopałam 😀
Nigdy nie piekłam bez papieru do pieczenia i ciężko mi cokolwiek powiedzieć 🙂 Jeśli 2x był robiony w blaszce z olejem i 2x nie wyszedł, to pewnie coś w tym jest 🙂
Czy wyjdzie na samej mące chlebowej typ 750? Akurat taką mam
Proszę spróbować 🙂
Jeśli mam foremkę 13x26cm to powinnam piec chleb krócej przy takiej samej ilości składników?
Mam pytanie a czy z podanej proporcji wychodzi jeden chlebek czy dwa ??
Witam . Pytałam dziś czy z podanych proporcji wychodzi jedna keksowka czy dwie .. I moj wpis został usunięty .
Nic nie zostało usunięte 🙂 Z przepisu wychodzi 1 keksówka
Chlebek pyszny rodzince smakowal 😃Dziś robiłam po raz drugi , wszystko zgodnie z przepisem plus dodałam jeszxze 4 łyżki płatków owsianych . Chlebek ładnie urósł , upiekł się ładnie ale jest kleisty w środku . Czy może to byc wina płatków ?
Ciężko mi powiedzieć, bo nigdy tak nie robiłam, ale każda zmiana może mieć wpływ na konsystencję 🙁
To mój w sumie trzeci chleb jaki piekłam. Wyszedł rewelacyjny w przeciwieństwie do poprzednich. Dziś będę go piekła drugi raz. The Best 😊😊😊😋
Cieszę się bardzo!! 🙂
Witam. Piekłam kilka razy chleb z tego przepisu i za każdym razem u góry tak przez cały chleb po upieczeniu jest spora dziura że ciężko kroić. Co może być przyczyną?
Niestety ciężko mi powiedzieć. Może to wina piekarnika?
Upiekłam chlebek jest bardzo dobry.Pieke następną blaszkę.Pozdrawiam dziękuję za przepis.
Miło to czytać 🙂
Jestem pod wrażeniem, chleb jest mega prosty, szybki i mega smaczny. Niestety w moim piekarniku jest tylko opcja termoobiegu, zaryzykowałam i wyszło. Może nie wyszedł jakiś super wysoki, może miałam większą foremkę, nie wiem, nie sprawdzałam rozmiarów, ale wyszedł rewelacyjny. I oczywiście najlepiej smakuje z samym masłem.
Bardzo się cieszę! 🙂
ten chleb jest po prostu genialny. Zamieniłam mąkę pełnoziarnistą na orkiszową typ 2000 i do ziaren dorzucam również suszoną żurawinę. Jest rewelacyjny i bardzo długo trzyma świeżość
Pomysł z suszoną żurawiną jest świetny! Wypróbuję, bo uwielbiam takie smaki 🙂
Dzisiaj robiłam,wyszedł bardzo fajny,mięciutki chleb i mega szybki w przygotowaniu 😊 Następnym razem będę piec trochę dłużej sam dół bo mam wrażenie, że trochę mu brakowało(To pewnie kwestia piekarnika) i dodam trochę mniej drożdży,bo jakoś wydaje mi,się,ze czuć po wystygnięciu drożdżami.
witam. dodaje kolejny raz komentarz,bo ostatni nie wiem czemu nie został dodany,usunięty.
Chleb bardzo smaczny,wilgotny,delikatny,ilość soli w chlebie idealna . Zrobię na pewno nie raz,ale następnym razem będę piec trochę dłużej,bo wydaje mi się, że trochę u brakowało od spodu(ale czas pieczenia zależy też od piekarnika) i dodam trochę mniej drożdży,bo jakoś mocno czuć drożdżami. Super,że jest tako szybki w przygotowaniu.
Czekał na akceptację, dlatego nie było go widać 🙂 Dokładnie – dużo zależy od piekarnika 🙂 Kilka minut więcej mu nie zaszkodzi 🙂
Super przepis, wyszedł chlebek za pierwszym razem. Trzymałam się przepisu i proporcji. Trochę dłużej stał w misce wymieszany myślę, że ok godziny i potem również kilkanaście minut po ścierką, polecam super chlebek. Szkoda, że nie mogę dodać zdjęcia 😄
też zaczynam żałować, że nie mam takiej opcji na stronie 🙂 Ale może w przyszłości o tym pomyślę 🙂 Pozdrawiam!
pyszny chlebek
cieszę się 🙂
właśnie zarabiam w termomiksie na pewno będzie pyszny
Mam nadzieję, że smakował 🙂 A na przyszłość podpowiem: wystarczy wymieszać łyżką 🙂
Wczoraj piekłam chlebek. Wyszedł super. Jedynie co zmieniłam to ilość wody, dałam mniej . Dziękuję za przepis , pozdrawiam ☺️
Bardzo się cieszę, że chlebek wyszedł 🙂 Cudownie!