Domowe mleko kokosowe

Oceń
Domowe mleko kokosowe

Wskazówki

15 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
471 kcal \ B-5 g \ W-8 g \ T-45 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Wiórki kokosowe – 270 g (3 szklanki)
  • Woda – 1100 g (5 szklanek)

Przygotowanie

Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na całą noc. Całość podgrzać (mniej więcej do temperatury 60C – ma parzyć w palce). Masę miksować (blendować) przez kilka minut. Całość odcedzić przez sitko wyłożone gazą, odcisnąć wiórki i przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Przed spożyciem dokładnie wstrząsnąć (aby w razie rozwarstwienia wszystko się połączyło).

Oceń przepis

Oceń

8 komentarzy do “Domowe mleko kokosowe”

  1. Całe mleko zużywa w ciągu kilku dni oo przygotowaniu czy mrozisz? Co później robisz ze zużytymi wiórkami? Trochę szkoda jest mi ich wyrzucać. I jak później czyścisz gazę? Próbowałam robić mleko kilka razy w domu i czyszczenie gazy to dla mnie katorga – wiórki przyczepiają się do niej i ciężko jest je wszystkie usunąć. A nie chcę ich wypłukiwać podczas mycia bo boję się zatkania zlewu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00