Wskazówki
15 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
471 kcal \ B-5 g \ W-8 g \ T-45 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Wiórki kokosowe – 270 g (3 szklanki)
- Woda – 1100 g (5 szklanek)
Przygotowanie
Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na całą noc. Całość podgrzać (mniej więcej do temperatury 60C – ma parzyć w palce). Masę miksować (blendować) przez kilka minut. Całość odcedzić przez sitko wyłożone gazą, odcisnąć wiórki i przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Przed spożyciem dokładnie wstrząsnąć (aby w razie rozwarstwienia wszystko się połączyło).
Witam, jak długo można takie mleko kokosowe trzymać w lodówce?
W szklanym naczyniu przechowuję do 5 dni 🙂
Całe mleko zużywa w ciągu kilku dni oo przygotowaniu czy mrozisz? Co później robisz ze zużytymi wiórkami? Trochę szkoda jest mi ich wyrzucać. I jak później czyścisz gazę? Próbowałam robić mleko kilka razy w domu i czyszczenie gazy to dla mnie katorga – wiórki przyczepiają się do niej i ciężko jest je wszystkie usunąć. A nie chcę ich wypłukiwać podczas mycia bo boję się zatkania zlewu.
Zużywam 🙂 Wiórki dodaję do owsianek / jaglanek albo suszę w piekarniku i mielę na mąkę kokosową (która później ląduje w placuszkach 🙂 ). Co do czyszczenia gazy – tylko wypłukiwanie ją ratuje 🙁
Niestety same wiórki nie są zbyt zdrowe. Przynajmniej te, które są dostępne w zwykłym spożywczaku
Niesiarkowane są zdrowe 🙂 Wystarczy czytać skład. Ostatnio takie pojawiły się w Biedronce, są też dostępne w Lidlu 🙂
Proszę o podanie kalorii, białka, węglowodorów, tłuszczu, błonnika w 100 g mleka.
Można przeliczyć to w kalkulatorze, np. w fitatu – https://www.fitatu.com/pl_PL