Print Friendly, PDF & Email

Domowa czekolada z masłem orzechowym

Wskazówki

1 godzina  8 sztuk
1 sztuka to: 280 kcal \ B-3 g \ W-11 g \ T-27 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
  • Migdały – 30 g (2 łyżki)
  • Masło orzechowe – 60 g (3 łyżki)
  • Miód – 40 g (4 łyżeczki)
  • Kakao niesłodzone – 40 g (4 łyżki)
  • Olej kokosowy – 150 g (6 łyżek)

Przygotowanie

Migdały i żurawinę posiekać. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, 2 łyżki odlać do osobnej miseczki, a do pozostałego dodać kakao i 3 łyżeczki miodu (można zastąpić erytrolem, syropem daktylowym, klonowym lub z agawy) – bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować pojemnik z płaskim dnem, wyłożyć pergaminem (zamiast pojemnika mogą być papilotki lub silikonowe foremki na muffinki). Wylać do niego 1/2 masy i rozprowadzić równomiernie. Schować do zamrażalnika na 10 – 15 minut.
Masło orzechowe (musi być dobrej jakości, najlepiej czyste, bez jakichkolwiek dodatków) wymieszać z 1 łyżeczką miodu, posiekanymi migdałami i żurawiną. Masę wylać (będzie miała dość „luźną” konsystencję) na zamrożoną czekoladę. Schować do zamrażalnika na 20 minut, a następnie oblać pozostałą masą z kakao i olejem kokosowym.
Całość przełożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Przed spożyciem pokroić na kawałki.
WAŻNE: czekoladę należy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko się rozpuszcza 🙂

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00