Wskazówki
60 minut 8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
280 kcal \ B-3 g \ W-11 g \ T-27 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Żurawina suszona – 24 g (2 łyżki)
- Migdały – 30 g (2 łyżki)
- Masło orzechowe – 60 g (3 łyżki)
- Miód – 40 g (4 łyżeczki)
- Kakao niesłodzone – 40 g (4 łyżki)
- Olej kokosowy – 150 g (6 łyżek)
Przygotowanie
Migdały i żurawinę posiekać. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, 2 łyżki odlać do osobnej miseczki, a do pozostałego dodać kakao i 3 łyżeczki miodu (można zastąpić erytrolem, syropem daktylowym, klonowym lub z agawy) – bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować pojemnik z płaskim dnem, wyłożyć pergaminem (zamiast pojemnika mogą być papilotki lub silikonowe foremki na muffinki). Wylać do niego 1/2 masy i rozprowadzić równomiernie. Schować do zamrażalnika na 10 – 15 minut.
Masło orzechowe (musi być dobrej jakości, najlepiej czyste, bez jakichkolwiek dodatków) wymieszać z 1 łyżeczką miodu, posiekanymi migdałami i żurawiną. Masę wylać (będzie miała dość „luźną” konsystencję) na zamrożoną czekoladę. Schować do zamrażalnika na 20 minut, a następnie oblać pozostałą masą z kakao i olejem kokosowym.
Całość przełożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Przed spożyciem pokroić na kawałki.
WAŻNE: czekoladę należy przechowywać w lodówce, ponieważ szybko się rozpuszcza 🙂