Domowa chałka drożdżowa

4.5/5 - (Ocen: 2)
Domowa chałka drożdżowa

Wskazówki

130 minut  2 małe chałki lub 1 duża
Wartość odżywcza całości:
3100 kcal \ B-67 g \ W-490 g \ T-101 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Drożdże suszone – 7g
  • Cukier – 70g
  • Mleko krowie – 250ml
  • Mąka pszenna – 500g
  • Masło – 70g
  • Jajo – 1 sztuka + 1 do posmarowania
  • Sól – 1 szczypta
  • Masło – 30g
  • Cukier – 30g
  • Mąka – 50g

Przygotowanie

Ostrzegam: to jest prawilna chałka, z cukrem, masłem i mąką pszenną. Nie będę udawać, że ciągle jadam zdrowo, bo źle bym się z tym czuła, a przepisem się dzielę, bo uważam że jest pyszna! Wszystko jest dla ludzi 😉

Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić. Mleko podgrzać lekko, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na chwilę. Pozostałą mąkę i cukier wymieszać. Dodać sól, jajo, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić – używałam miksera z hakami (biedny tak się zmęczył, że prawie go przepaliłam). Gdy ciasto już będzie w miarę elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika).

W międzyczasie przygotować kruszonkę: w miseczce zagnieść masło, cukier i mąkę. Schować do lodówki.

Wyrośnięte ciasto zagnieść lekko, podzielić na 3-4 części i uformować wałeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapleść warkocz (końce zawinąć pod chałkę, żeby nic się nie rozeszło podczas pieczenia). Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 30 minut (góra dół).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz