Wskazówki
130 minut 2 małe chałki lub 1 duża
Wartość odżywcza całości:
3100 kcal \ B-67 g \ W-490 g \ T-101 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Drożdże suszone – 7g
- Cukier – 70g
- Mleko krowie – 250ml
- Mąka pszenna – 500g
- Masło – 70g
- Jajo – 1 sztuka + 1 do posmarowania
- Sól – 1 szczypta
- Masło – 30g
- Cukier – 30g
- Mąka – 50g
Przygotowanie
Ostrzegam: to jest prawilna chałka, z cukrem, masłem i mąką pszenną. Nie będę udawać, że ciągle jadam zdrowo, bo źle bym się z tym czuła, a przepisem się dzielę, bo uważam że jest pyszna! Wszystko jest dla ludzi 😉
Ciasto drożdżowe: Masło rozpuścić. Mleko podgrzać lekko, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na chwilę. Pozostałą mąkę i cukier wymieszać. Dodać sól, jajo, rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić – używałam miksera z hakami (biedny tak się zmęczył, że prawie go przepaliłam). Gdy ciasto już będzie w miarę elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów (najlepiej do nienagrzanego piekarnika).
W międzyczasie przygotować kruszonkę: w miseczce zagnieść masło, cukier i mąkę. Schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto zagnieść lekko, podzielić na 3-4 części i uformować wałeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapleść warkocz (końce zawinąć pod chałkę, żeby nic się nie rozeszło podczas pieczenia). Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 30 minut (góra dół).