
Wskazówki
30 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
133 kcal \ B-2 g \ W-13 g \ T-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Bezglutenowe płatki owsiane – 55 g (1/2 szklanki)
- Wiórki kokosowe – 45 g (1/2 szklanki)
- Mąka ryżowa – 65 g (1/2 szklanki)
- Mąka gryczana – 40 g (4 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia (bg) – 5 g (1 łyżeczka)
- Soda – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Masło – 110 g (1 porcja)
- Erytrol – 100 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 150 g (1 porcja)
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Masło utrzeć z erytrolem (najlepiej zmiksować), dodać jajko i ponownie zmiksować. W misce wymieszać suche składniki: mąkę ryżową, gryczaną, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon (albo przyprawę korzenną). Zmiksować razem z masłem. Dodać wiórki i płatki owsiane. Wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie przemieszać. Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej nabierać dłonią, formować ciastka i wykładać (Uwaga! Między ciasteczkami powinny być odstępy, bo mocno wyrastają!). Piec w 180C przez 10 minut
Ciasteczka po wyjęciu będą miekkie, ale po ostygnięciu stwardnieją.
Przepis inspirowany wpisem cannellevanille
Pięknie podane 🙂 Mam pytanie: czy erytrol mogę wymienić na ksylitol?
Ksylitol w nadmiarze działa przeczyszczająco, więc bym nie ryzykowała 🙂
Czy mogę dodać mąkę pszenną zamiast ryzowej i gryczanej?
Tak 🙂
A można użyć cukru kokosowego?
Tak 🙂 Będą bardziej karmelowe 🙂
Zrobiłam wczoraj na szybko, tylko dodałam żurawinę. Pyszne!
Cieszę się 🙂 Z żurawiną muszą być pyszne 🙂
A zamiast maki gryczanej jaka inna bzg mozna dodac?
np. jaglaną 🙂
Obłędne ciastka 🙂 ja też dodałam żurawinę 🙂 jak dla mnie tylko troszkę za dużo cukru. Czy jak następnym dodam połowę to będzie ok? Czy przepis wymaga dokładnie takiej ilości?
Wspaniale! Bardzo się cieszę 🙂