Wskazówki
12 minut 100 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
28 kcal \ B-0 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Cukier kokosowy – 120 g (1 porcja)
- Soda – 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka ryżowa – 230 g (1 porcja)
- Mąka jaglana – 130 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Masło – 100 g (1 porcja)
- Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
- Miód – 24 g (2 łyżeczki)
- Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, imbir, cynamon. Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy (można dodać ciut więcej), miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać ciasteczka. Piec w 180C przez 8-10 minut.
Skąd takie foremki?
Kilka miesięcy temu kupiłam je na Aliexpress 😀