Wskazówki
15 minut 20 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
111 kcal \ B-1 g \ W-5 g \ T-10 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Masło orzechowe – 180 g (1 porcja)
- Miód – 70 g (1 porcja)
- Olej kokosowy – 70 g (1 porcja)
- Ekstrakt waniliowy – 5 g (kilka kropel)
- Orkisz ekspadnowany – 30 g (1 porcja)
Przygotowanie
Masło orzechowe, miód (lub inne słodzidło) oraz olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać ekstrakt waniliowy (najlepiej domowy) oraz ekspandowany orkisz. Wymieszać dokładnie, przełożyć do prostokątnego naczynia i schować do zamrażalnika na 30 minut. Pokroić na kawałki (u mnie wyszło 20 sztuk). Przechowywać w lodówce.
Podana kaloryczność jest na całość ? (20szt) jak gramowo to rozpisać ?
Kaloryczność dotyczy 1 kawałka (porcji).
Czym mogę zastąpić olej kokosowy bo akurat nie mam?
Niestety nic innego się nie nada. To m.in. ten olej trzyma całość 🙂
Czy zamiast orkiszu mogę dodać jagły ekspandowane? Akurat to mam w domu?
Tak 🙂 Jak najbardziej 🙂