Wskazówki
15 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
369 kcal \ B-7 g \ W-38 g \ T-23 g \ BŁ-9 g
Składniki
- Sałata lodowa – 60 g (4 liście)
- Jabłko – 180 g (1 duża sztuka)
- Fenkuł – 250 g (1/2 sztuki)
- Seler naciowy – 90 g (2 łodygi)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Mięta – 3 g (1 łyżeczka)
- Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
- Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Miód – 20 g (1 łyżka)
- Ocet jabłkowy – 6 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, jabłko, fenkuł i seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy posiekany szczypiorek i listki mięty, podprażony na patelni słonecznik, posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i octu jabłkowego.