Wskazówki
120 minut 100 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
28 kcal \ B-0 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ0 g
Składniki
- Mąka jaglana – 130 g (1 porcja)
- Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Cukier kokosowy – 120 g (1 porcja)
- Mąka ryżowa – 230 g (1 porcja)
- Soda – 5 g (1 łyżeczka)
- Domowa przyprawa do piernika – 8 g (2 łyżeczki)
- Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
- Miód – 24 g (2 łyżeczki)
- Masło – 100 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
Przygotowanie
Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy (można dodać ciut więcej), miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać pierniczki. Piec w 180C przez 8-10 minut.
czym zastąpić jajko?mam alergie na żółtko…Czy mogę użyć tylko białek?
Można spróbować z bananem, tak jak tutaj https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/pierniczki-bezglutenowe ale niestety nie podpowiem jakie proporcje.
Czy długo można przechowywać te pierniczki ?
Myślę, że do 2 tygodni powinny wytrzymać 🙂