Bezglutenowe ciasteczka korzenne

3.8/5 - (Ocen: 14)
Bezglutenowe ciasteczka korzenne

Wskazówki

120 minut  100 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
28 kcal \ B-0 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ0 g

Składniki

  • Mąka jaglana – 130 g (1 porcja)
  • Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
  • Cukier kokosowy – 120 g (1 porcja)
  • Mąka ryżowa – 230 g (1 porcja)
  • Soda – 5 g (1 łyżeczka)
  • Domowa przyprawa do piernika – 8 g (2 łyżeczki)
  • Syrop klonowy – 20 g (2 łyżki)
  • Miód – 24 g (2 łyżeczki)
  • Masło – 100 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)

Przygotowanie

Do miski przesiać wszystkie mąki. Dodać sodę oczyszczoną, cukier kokosowy, przyprawę do piernika (TU jest przepis). Wymieszać. Dodać jaja, syrop klonowy (można dodać ciut więcej), miód i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przez 5-10 minut wyrabiać ręką. Schować do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na blacie (aby ciasto się nie przyklejało koniecznie trzeba podsypać je mąką ryżową). Wycinać pierniczki. Piec w 180C przez 8-10 minut.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 14)

4 komentarze do “Bezglutenowe ciasteczka korzenne”

Dodaj komentarz