Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa

Składniki

Ziemniaki - 150 g (2 średnie sztuki)
Dynia - 500 g (1/2 średniej sztuki)
Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
Pomarańcza, sok - 220 g (1 szklanka)
Masło - 10 g (2 łyżeczki)
Imbir świeży - 5 g (1cm kawałek)
Jogurt naturalny - 100 g (4 łyżki)
Gałka muszkatołowa - 1 g (1 szczypta)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Wskazówki

 
45 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 273,9 kcal
białka - 8,2 g
węglowodany - 50,8 g
tłuszcz - 8,7 g
błonnik - 6,3 g

Przygotowanie

Ziemniaki i dynię należy obrać, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i chwilę podsmażyć. Wlać sok z pomarańczy i bulion, gotować przez ok. 30 min., a następnie zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Przed podaniem posypać pestkami dyni.

Zostaw komentarz