Zupa krem z kukurydzy

Składniki

Kukurydza w kolbach - 360 g (2 kolby)
Cebula - 105 g (1 sztuka)
Czosnek - 10 g (2 ząbki)
Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
Papryczka pepperoni - 2 g (1cm kawałek)
Cynamon - 1 g (1/4 łyżeczki)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Bulion domowy - 480 g (2 szklanki)
Serek philadelphia - 125 g (5 łyżek)

Wskazówki

45 min
4 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 241,8 kcal
białka - 5,3 g
węglowodany - 20,7 g
tłuszcz - 17,3 g
błonnik - 2,3 g

Przygotowanie

Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna. W garnku rozpuścić masło i poddusić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać ziarna kukurydzy, papryczkę i cynamon. Smażyć około 3 minut. Dolać wywar z jarzyn i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Do dekoracji wyłowić około 2 łyżek kukurydzy.
Do zupy dodać serek- delikatnie mieszać z gorącą zupą. Wszystko dokładnie zblendować i przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie kremowa, bez łusek. Dosolić do smaku.Udekorować ziarnami kukurydzy, szczypiorem i papryczką pepperoni.

Smacznego!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Zupa mocno rozgrzewająca. Osoby z problemami jelitowymi powinny jej unikać ze względu na ciężkostrawną kukurydzę.

Zostaw komentarz