Sałatka z pieczonym łososiem

Składniki

Łosoś surowy - 50 g (1/2 sztuki)
Mix sałat - 20 g (1 garść)
Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
Cebula czerwona - 52 g (1/2 sztuki)
Słonecznik łuskany - 10 g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)

Wskazówki

 
15 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 185,9 kcal
białka - 7,5 g
węglowodany - 7 g
tłuszcz - 14,9 g
błonnik - 1,5 g

Przygotowanie

Łososia upiec w folii (według tego przepisu). Ziarna słonecznika uprażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pomidora pokroić w kostkę. Sałatę opłukać, przełożyć do miski. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i ulubionymi przyprawami (u mnie zioła prowansalskie). Przełożyć do naczyń. Łososia rozdrobnić delikatnie i położyć na sałacie. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika. 


Smacznego!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Łosoś jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć (muszą zostać dostarczone w pożywieniu), dlatego powinien od czasu do czasu gościć na naszych stołach.

Zostaw komentarz