tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 30 min
  2. 2 porcje
  3. 265,8 kcal \ B - 47,8 g \ W - 15,6 g \ T - 2,2 g \ BŁ - 4,5 g
  1. Filet z kurczaka - 400 g (2 porcje)
  2. Cukinia - 200 g (1/2 średniej sztuki)
  3. Pomidor - 340 g (2 średnie sztuki)
  4. Marchew - 45 g (1 sztuka)
  5. Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
  6. Czosnek - 5 g (1 ząbek)
  7. Oregano - 2 g (1 szczypta)
  8. Tymianek suszony - 2 g (1 szczypta)
  9. Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)
  10. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  11. Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni.
Cebulę, czosnek i oczyszczoną marchewkę kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy do miękkości i dodajemy pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych). Doprawiamy oregano, tymiankiem, bazylią, solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy kurczaka.

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...