Bezglutenowy omlet z bananem i domowym masłem orzechowym

Składniki

Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
Mąka jaglana - 10 g (1 łyżka)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Banan - 60 g (1/2 sztuki)
Masło orzechowe - 20 g (1 łyżka)
Migdały w płatkach - 10 g (1 łyżka)
Olej kokosowy - 10 g (1 łyżeczka)

Wskazówki

  
15 min
1 porcja

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 520,4 kcal
białka - 19 g
węglowodany - 24,4 g
tłuszcz - 38,8 g
błonnik - 3,4 g

Przygotowanie

Jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez minutę. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Połowę smarujemy masłem orzechowym, układamy plasterki banana i zginamy omlet na pół. Wierzch smarujemy masłem orzechowym, posypujemy płatkami migdałowymi.

Zostaw komentarz