Zupa tajska z krewetkami

4.9/5 - (Ocen: 160)
Zupa tajska z krewetkami

Wskazówki

30 minut  3 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
568 kcal \ B-26 g \ W-44 g \ T-37 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
  • Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
  • Imbir świeży – 15 g (3 cm kawałek)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Czerwona pasta curry – 20 g (1 łyżka)
  • Woda – 440 g (2 szklanki)
  • Mleko kokosowe – 400 g (2 szklanki)
  • Krewetki – 250 g (1 porcja)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos rybny – 20 g (2 łyżki)
  • Sok z limonki – 12 g (2 łyżki)
  • Cukier trzcinowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Szczypior – 10 g (2 łyżki)
  • Makaron ryżowy – 100 g (1 porcja)

Przygotowanie

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), pastę curry, starty imbir, czosnek i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 2-3 minuty. Do garnka dodać mleko kokosowe (używam Real Thai), dwie szklanki wody, oczyszczone krewetki. Wymieszać. Dodać sos sojowy i rybny, sok z limonki i cukier. Gotować ok. 20-25 minut, mieszając co jakiś czas. Zupę podawać na ciepło z makaronem ryżowym, posypaną kolendrą lub świeżym szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.9/5 - (Ocen: 160)

2 komentarze do “Zupa tajska z krewetkami”

Dodaj komentarz